Kuća i vrt

Biljke koje će preživjeti na vašem radnom stolu

Biljke koje će preživjeti na vašem radnom stolu
Biljke koje će preživjeti na vašem radnom stolu

Vaš kancelarijski život se najvjerovatnije sastoji od mnogo obaveza, posla... Često zaboravite da ručate, a završavate posao u ćebetu jer je napolju već mrak, dok je u vašoj kancelariji prilično hladno.

Ali, to ne znači da ne možete da unesete i malo života u vaš poslovni prostor. Ove biljke ne zahtijevaju mnogo brige i održavanja i napredovaće na vašem radnom stolu, čak i kada zaboravite na njih.

Kaktusi

Ako ste početnik u gajenju biljka, kupite kaktus. Ove male bodljikave biljke uspijevaju na prirodnom svjetlu i treba samo da ih zalijete jednom nedjeljno tokom proljeća i ljeta, a svake tri nedjelje tokom jeseni i zime. Veoma su dekorativne i uljepšaće vaš radni sto u kancelariji.

"Pauk" biljke

Ovim "pauk" biljkama ne treba ni tlo da prežive. Sve što treba da uradite jeste da ih stavite u vodu na dva ili tri sata na svakih 10 dana - savršena aktivnosti da se odmorite od napornog posla.

Drvo novca

Ove biljke zahtevaju samo svjetlo srednjeg inteziteta nekoliko sati na dan, tako da mogu da prežive na bilo kom mjestu u kancelariji. Drvo novca ne zahtijeva zalivanje, jer miruje od oktobra do aprila. Biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cijele zime. Drvo novca je dekorativna biljka, a legenda kaže da donosi novac i smatramo da je ona idealna za vaš kancelarisjski prostor.

Zeleni ljiljan

Vrlo je pogodna za neiskusne, jer ne traži veliku negu. Idealna je i kao kancelarijska biljka, jer podnosi neredovno zalivanje. Raste skoro svuda i veoma je dekorativna sa svojim zelenim ili zeleno-bijelo šatiranim listovima. Ova biljka zahtjeva vrlo malo sjvetla, tako da će napredovati čak i ako imate tamnu, bez prozora kancelariju.

Aloja vera

Zaboravili ste da zalijete svoju aloja veru? Nema problema. To je u stvari bolje od čestog zalivanja. Aloja vera je idealna biljka za vaš radni sto jer zahtijeva zalivanje jednom do dva puta nedjeljno.

Indijansko pero

Ove vertikalne biljke mogu da opstanu uz nizak nivo svjetlosti. Često je možete vidjeti u kancelarijama ili restoranima, jer se lako održava. Potrebno je povremeno zalivati i držati u suvim prostorijama, van domašaja direktne sunčeve svjetlosti. U osnovi, one su dizajnirane za poslovni život, kada ne možete da pronađete 10 minuta da pojedete ručak - a kamoli da zalivate biljke.

Sakulenti

Ove voštane biljke zapravo skladište vodu u svojim debelim listovima. Zbog toga one obično zahtijevaju malo vode i uživaju u suncu i suvom vazduhu.

Bambus

Bambusu ili "srećnoj" biljci treba vrlo malo svjetlosti. Prilikom zalivanja treba obratiti pažnju na dobru drenažu, jer previše vode može da uzrokuje bolesti bambusa, odnosno truljenje i propadanje. Bambus će takođe dati vašem radnom prostoru prijeko potrebno Feng šui pojačanje.

Fikus

Bilo da je vaša kancelarija okupana u svjetlu ili nudi samo filtrirano sunce, ova biljka će preživjeti. A pošto oni zapravo preferiraju nekoliko dana suvog zemljišta, u osnovi, Fikus napreduje kada ga zanemarite.

Bršljan

Kada prvi put zasadite ovu dekorativnu loze trebalo bi da je često zalivate. Ali, kad ona ojača može tolerisati suve uslove. Još bolje: sve vrste bršljana dobro rastu u hladnom prostoru.

(rtv.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije