Kuća i vrt

Biljke koje ovlažuju prostor

Biljke koje ovlažuju prostor
Biljke koje ovlažuju prostor

Suv vazduh, koji sa sobom donosi sezona grijanja, negativno utiče na naše zdravlje. Iscrpljenost, umor, glavobolja, svrbež i iritacija kože - samo su neke od posljedica koje može izazvati suv vazduh u zatvorenom prostoru.

Umjesto u korištenju osvježivača vazduha, rješenje se krije u prirodi, odnosno u biljakama koji će ovlažiti prostor. Savremeni čovjek u prosjeku gotovo 90 odsto vremena provede u zatvorenim prostorima, bilo u svom domu ili na poslu. Ako već ne možemo biti među biljkama na otvorenom, dovedimo biljke k sebi.

Fikus

Fikus vlaži vazduh, iz njega uklanja prašinu, gljivice i bakterije te neutrališe duvanski dim. Smanjuje i koncentraciju ugljen-monoksida i trielina. Vazduh će ispuniti kiseonikom i neutralisati viruse i toksine.

Aloe vera

Ova sobna biljka pomaže i u poboljšanju kvaliteta vazduha u vašem domu. Aloe vera može pomoći očistiti vazduh od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u vazduhu postane pretjerana, lišće biljke osuće se smeđim tačkicama.

Engleski bršljan

Naučnici NASA smatraju engleski bršljan za jednu od najboljih biljaka za filtriranje vazduha. Prema njihovim riječima, ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, veoma ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini.

Dracena

Dracena iz vazduha pročišćava ksilene, metilbenzene i formaldehide. Osim što izgleda prekrasno kao dekoracija, biće odličan saveznik u borbi protiv suvog vazduha.

Svekrvin jezik

Ovo je fleksibilna i veoma efikasna biljka. Proizvodi velike količine kiseonika i osvježava vazduh. Ne treba se često zalijevati jer sadrži puno vlage, a možete ju staviti u bilo koji dio doma.

Zlatni puzavac

Ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer uklanja formaldehid iz vazduha, čime se poboljšava njegov kvalitet. Zlatni puzavac može odoljeti različitim svjetlosnim uslovima u zatvorenom prostoru, ali loše podnosi direktnu izloženost sunčevoj svjetlosti.

Filadendron

Ova biljka odlična je u filtriranju vazduha, posebno u apsorpciji formaldehida. Odgovara im svijetlo mjesto te topli i vlažan vazduh, no uspijevaće i u sjenovitom mjestu, samo pripazite da nije na propuhu.

Bambus palma

Atraktivna bambus palma je na popisu biljaka naučnika NASA koje najefikasnije čiste vazduh. Ona je posebno efikasna u čišćenju benzena i trikloretilena. Bambus palma nije previše zahtjevna, ali je treba često zalijevati i ne smije biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije