Kuća i vrt

Boho stil za umjetničke duše

Boho stil za umjetničke duše
Foto: N.N. | Boho stil za umjetničke duše

​Boho stil u interijeru bio je aktuelan šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali u posljednje vrijeme ovaj stil se vratio na velika vrata u svijet dizajna interijera.

Ovaj stil su njegovali boemi, osobe koje su odbacile tradicionalni način života i moralna načela. Boho stil karakteriše pronalaženje onoga što je jedinstveno, zabavno, zanimljivo, umjetničko i opušteno. Na primjer, on naglašava svijetle boje, složene printeve, jedinstveni namještaj i sve što prostor čini neobičnim. Zbog ovih elemenata ima jedinstveni izgled. Pogledajte niže da biste pronašli inspiraciju o tome kako da ovaj stil unesete u svoj dom.

Šarene tkanine na zidu

Jedan od ključnih pečata boho stila je hrabar i šareni uzorak na tkaninama. Oni pomažu da vaš prostor ima atmosferu slobode i dobrog raspoloženja. Upotreba tih printeva i tekstura na neobičan način pomaže da se doda umjetnički osjećaj. Na primjer, možete objesiti jednu od tih tkanina na zid kao nekonvencionalno, slobodno umjetničko djelo. Takođe, možete da vidite kako se ove smjele teksture i boje reflektuju u drugim dijelovima u prostoru, kao što su lampa, stolnjak i jastuk.

Rustika i svijetle boje

Malo ljudi razmišlja da kombinuje boho izgled sa rustikalnim enterijerom. Međutim, to ima smisla. Boho izgled je nastao iz boemskog načina života 19. vijeka. Nekada je bio obilježen nekonvencionalnim načinom života za to vrijeme, životom posvećenim umjetnosti. Dakle, odabirom ili namjenski rustikalnog ili industrijskog enterijera, mogli biste efikasno stvoriti osjećaj onih davnih stanova umjetnika.

Namjerno neusklađen namještaj

Jedan od načina da dobijete upečatljiv boho izgled je da izaberete neobične kombinacije namještaja. Tako ćete unijeti osjećaj nekonvencionalnosti slobodnog duha. Takav izgled se može postići kombinacijom standardnog kauča s rustičnim tkanim stolicama. Stolić za kafu nalik preokrenutoj korpi, tepih s uzorkom, izložene grede naspram uglađenih te tamni zidovi još više doprinose ovom stilu.

Upečatljiva šik tkanina

Jedan od lakših načina da uredite prostor u boho stilu je da izaberete jednu svijetlu i upečatljivu tkaninu kao fokusnu tačku u prostoriji. Neutralne boje u ostatku prostorije pomažu da prekrivač lako postane fokus. Jastuci raznih materijala i dezena, prekrivači, deke, taburei i rese su nezaobilazni kada je riječ o boho stilu. Na primjer, minimalistički baldahin iznad kreveta je uobičajen elemenat u boho spavaćim sobama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije