Kuća i vrt

Božur - najraskošniji cvijet koji donosi sreću u ljubavi

Božur - najraskošniji cvijet koji donosi sreću u ljubavi
Foto: Ilustracija | Božur - najraskošniji cvijet koji donosi sreću u ljubavi

​Božuri doživljavaju renesansu popularnosti baš poput karanfila. Jedan od najfotografisanijih buketa na društvenim mrežama koji krasi svaki, sa stilom uređeni enterijer, savršeni je miris ljeta. Iako je cvjetanje božura u punom jeku, nikada nije kasno (ili prerano) pripremiti se za novu sezonu sadnje kako biste još više uživali u raskošnom cvijeću.

  1. PLITKA SADNJA
    Božuri se sade od sredine septembra do marta, a tajna je u plitkoj sadnji. Ako se posade preduboko, neće procvjetati. Stabljike s pupoljcima posadite do dva centimetra ispod površine.
     
  2. PUNO SUNCA I VODE
    Božuri trebaju vlagu, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Takođe, najljepše će cvjetati na suncu, bez imalo sjene.
     
  3. BUDITE STRPLJIVI
    Treba im i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvjetaju u punom sjaju, krasiće vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uslovima kod presađivanja.
     
  4. PRESAĐIVANJE
    Božure je najbolje presaditi u fazi mirovanja  između oktobra i marta. Što opreznije ga okopajte oko korijena i jednostavno prebacite na novo mjesto. Mogu se i razdijeliti kako biste dobili još više raskošnih cvjetova. Pripazite da na svakom odvojenom dijelu imate barem tri zdrava pupoljka.
     
  5. SAVRŠENI ZA VAZU
    Božuri mogu stajati u vazi i do deset dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvjetova koji se mogu ubrati za vazu, takođe je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).
     
  6. MRAVI SU U STVARI DOBRI ZA BOŽURE
    Ne pokušavajte se riješiti mrava s okruglih cvjetnih pupoljaka, jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu "oticati" jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što prije otvore. Čim u cijelosti procvjetaju, mravi će nestati.
     
  7. AH, TAJ MIRIS
    Većina vrsta ima prekrasan, lagan miris. Neki počinju mirisati tek kada ih uberete i stavite u vazu. A njegov intenzitet može varirati zavisno od doba dana i temperature.

 

ZANIMLJIVOSTI:

  • Marko Polo božure je jednom prilikom opisao kao ruže strukture nalik kupusu, što je poprilično tačan opis budući da se desetine delikatnih latica otvaraju u jedan od najljepših prizora koji je moguće zamisliti.
     
  • Ovaj nevjerovatno fotogeničan cvijet potiče iz Azije, odakle je u evropske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, hrizantema, azaleja i magnolija. 
     
  • Kinezi su vijekovima božur u svakom obliku umjetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od 7. vijeka poznati su i kao nosioci dobre sreće. Slike božura nerijetko se poklanjaju i koriste u enterijerima kao talismani za uspjeh i sveopšti boljitak.
     
  • Drugo kinesko vjerovanje opisuje božur kao cvijet koji pozitivno utiče na harmoničan suživot žene i muškarca. Bijeli božuri simbolizuju djevojčice i smatraju se simbolom njihovih misli, ali i njihove ljepote.
     
  • Osim što opojno miriše i raskošno izgleda, božur ima i ljekovita svojstva. Navodno, pozitivno djeluje na nervni sistem, poboljšava pamćenje, snižava holesterol i pozitivno utiče na rad jetre

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije