Kuća i vrt

Dječja soba kao iz mašte

Dječja soba kao iz mašte
Foto: Ilustracija | Dječja soba kao iz mašte

Praznična groznica se primiče, a svako od nas već uveliko razmišlja čime bi ove godine mogao obradovati svoje najmilije, a da pritom u novčaniku ostane sasvim dovoljno i za provod u najluđoj noći.

Bez prevelikih ulaganja možete da odvojite malo vremena i pretvorite dječju sobu u malo carstvo vaših mališana. Sve možete da sredite sami i to brže nego što mislite.

Vrlo je važno uključiti djecu u uređenje njihove sobe. Kada se radi o odabiru boja, oblika i likova njihovih heroja, poslušajte njihove želje. Iako ponekad nećete shvatiti sve njihove želje, prihvatite bar dio njihovih prijedloga, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama.

Prostor za pisanje

Ipak, kako najmlađima ne bi prešlo u naviku šaranje po zidovima, osigurajte im ploču po kojoj mogu crtati, šarati i pisati.

Prostor osvježite novom zanimljivom posteljinom ili zanimljivim tepihom. Takođe, ništa manje važna nije ni rasvjeta.

Osvjetljenje

Pobrinite se da se u sobi uz glavnu rasvjetu svakako nađe noćna svjetiljka koja blago osvjetljava cijelu sobu.

I ne zaboravite svog mališana povesti sa sobom kada kupujete stvari za dječju sobu, neka učestvuju u izboru jer ipak je to dječji svijet u koji je ulazak odraslima zabranjen.

Boje

Boje u dječjim sobama treba da budu vesele i tople, upotpunjene detaljima poput animiranih likova iz bajki i crtića. Naravno, to zavisi od doba djeteta. Slijedite djetetov ukus. Svako dijete ima svoje omiljene boje, a ukusi se često razlikuju zavisno od pola i dobi djeteta.

Na velikim površinama kao što su zidovi upotrijebite pastelne boje. Jake boje nisu primjerene, jer su prejak stimulans i stvaraju nemir. Izbjegavajte tamne boje i ne zaboravite da sunčane boje osvjetljavaju prostorije, a bijela boja ih povećava. Zidove možete ukrasiti raznim šablonama i sl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije