Kuća i vrt

Dragana Pranjić starim predmetima daje novo ruho

Dragana Pranjić starim predmetima daje novo ruho
Dragana Pranjić starim predmetima daje novo ruho

Dragana Pranjić, Banjalučanka, koja živi i radi u Švedskoj, oživljava stare predmete dajući im sasvim novih duh, a izdala je i knjigu koja se, između ostalog, bavi temom uređenja doma.

Takođe, prije nekoliko dana organizovala je Prvi sajam kreativnih žena u Banjaluci. Za učestvovanje na sajmu bilo je prijavljeno 120 žena, od čega je njih 15 imalo priliku da izlaže.

O samom počeku izrade predmeta Dragana kaže da je počela veoma mala, te je sa četiri godine pravila male ćupove od gline i bojila ih.

Ideja za knjigu rodila se iz bloga www.draganasgarden.blogspot.com.

"Blog sam vodila pet godina i željela sam da objavim knjigu. Knjiga je, opet, nešto što se može imati u rukama i može nekoga inspirisati", kaže Dragana.

Knjiga "Dragansgarden" je, kako kaže autorka, knjiga za svaku ženu, a u njoj nas vodi kroz četiri godišnja doba i još dva dijela između, te je puna ideja, savjeta, fotografija.

"Za knjigu je vezano mnogo tradicije, stvari iz djetinjstva uz koje sam odrasla. Taj stil da se restauriraju naše stare stvari ima dušu, osjećaj i može se prilagoditi ovom vremenu u kojem živimo. Predmeti kojima smo se služili vijekovima sa malo boje lako se mogu uklopiti u današnjicu, kroz šabi šik, odnosno pohabani šik, koji mi je vrlo drag'', kazala je ona.

Objašnjava da joj je želja bila pokazati da neki predmeti ne moraju biti zakucani tamo gdje ih stavimo, već da mašta može uraditi svoje.

"Nikada se nisam zadovoljavala predmetima onakvim kakvi su u prodavnici, uvijek se može napraviti nešto drugo", naglašava Dragana.

Ona radi sve rukotvorine osim nakita, a omiljeno joj je prilagođavanje namještaja u nekom ličnom stilu.

Inače, Draganin blog prati 800 žena, koje se, kako kaže, oduševljaju jednostavnošću, a jedan od planova za budućnost je i da pomenuti sajam postane tradicionalan.

Osim knjige, čije finansiranje izdavanja je rođendanski poklon njenog muža, najomiljenije su joj bakine stvari, čije radove, poput heklanja, koristi danas.

Draganin stan ukrašen je mnoštvom predmeta i detalja u stilu šabi, ali jedan se posebno ističe. To je komodica iz 1960. godine, koju je pronašla na pijaci. Ormarić je na mesinganim nogama, unikatan i rađen je od brezovog drveta.

Dragana voli posjećivati buvljake, gdje se mogu pronaći takvi predmeti koje ljudi prodaju za malo novca, nekada i ne znajući da su mnogo vrijedniji.

U knjizi "Draganasgarden" mogu se, između ostalog, pronaći savjeti kako od betona napraviti neki predmet, ukrasiti jastuke, napraviti unikatan luster, recepti i još mnogo toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije