Kuća i vrt

Evo gdje su živjeli Tolstoj, Hemingvej, Tven... (FOTO)

Evo gdje su živjeli Tolstoj, Hemingvej, Tven... (FOTO)
Evo gdje su živjeli Tolstoj, Hemingvej, Tven... (FOTO)

Pola vijeka nakon što su sestre Bronte umrle, Virdžinija Vulf je otputovala na sjever Engleske do sela Havort pogledati kuću u kojoj su živjele. Kuća je još uvijek bila puna njihovih predmeta i postala je turistička atrakcija. Iako je Vulf bila skeptičan posjetilac, razmišljala je zašto bi bilo korisno i važno posjetiti dom mrtvog pisca. I mislila je da će to biti besmisleno putovanje sve dok nije našla stolicu koja je pripadala Emili Bronte, autorki “Orkanskih visova”. Vulf je zamislila Emili kako sjedi u toj stolici, razmišlja i piše, i nekako je ta spoznaja učinila putovanje vrijednim. Zato smo i mi danas odlučili odvesti vas u razgledavanje kuća poznatih pisaca, od kojih se mnoge mogu posjetiti i razgledati i uživo.

Od 1874. do 1891. godine Mark Tven je živio u ovoj viktorijansko-gotičkoj kući u Hartfordu u Connecticutu sa svojom mladom obitelji. U potkrovlju je napisao neka od svojih najboljih djela, uključujući “Pustolovine Toma Sawyera”, “Kraljevića i prosjaka” te "Avanture Hakrberi Hina".

Kuća u kojoj je živio Edgar Alan Po, sagrađena je oko 1812. godine i posljednja je preostala građevina u tom dijelu Bronksa, nekad zvanom "Old Fordham Village". Po je posljednje godine života proveo u ovoj kući sa svojom mladom suprugom, lutajući šumom i obližnjom rijekom.

Kuća u kojoj je rođen Lav Tolstoj nalazi se u Jasnajoj Poljani u Tuli u Rusiji. U njoj je Lav napisao svoje najpoznatije romane “Rat i mir” te “Anu Karenjinu”, a na kraju je tu i pokopan.

U maju 1946. godine Džordž Orvel i njegov sin došli su u seosku kuću Barnhil na otoku Jura u Škotskoj kako bi pisac, čije je zdravlje već bilo dosta narušeno, mogao završiti svoj najuspješniji roman.

Virdžinija Vulf i njen suprug živjeli su u kući Monk iz 18. vijeka koja se nalazi u istočnom Suseksu u Engleskoj. Od 1919. godine pa sve do svoje prerane smrti 1941. u njoj je napisala romane “Gospođa Dalovej” i “Svetionik”. Ta je kuća bila mjesto okupljanja mnogih važnih posjetilaca.

Čarls Dikens se 1837. godine preselio u georgijansku kuću u središtu Londona. U njoj je napisao “Olivera Twista”, što mu je priskrbilo slavu. Godine 1925. kuća je pretvorena u muzej Čarlsa Dikensa i ima neke od najboljih relikvija iz piščeva života.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije