Kuća i vrt

Farbanjem drvene ograde do produžetka njenog vijeka

Farbanjem drvene ograde do produžetka njenog vijeka
Farbanjem drvene ograde do produžetka njenog vijeka

Jedan od poslova koji treba ponoviti svake tri-četiri godine je obnavljanje farbe na drvenoj ogradi.

Čišćenje i bojenje drvene ograde je ključ produžetka njenog vijeka trajanja. Novi sloj farbe sačuvaće drvo od nametnika i atmosferskih promjena.

Iako izgleda kao jednostavan i lagan posao, to nekad može da zavara. Prije nego što počnete, sve dobro isplanirajte i pripremite neophodan alat i materijal, prenosi portal Nekretnine Decor.

Čak i neobojena ograda može da ima prljav ili truo sloj koji će uticati da nova farba otpadne ili da se počne ljuštiti. Da se to ne bi desilo, na drvo prvo nanesite skidač boje, a potom upotrijebite čeličnu četku da uklonite sloj koji može da vam pričini probleme. Nemojte čekati da se skidač boje osuši, već dok je još vlažan četkajte površinu. Na ovaj način uklonićete površinski, ali i sloj koji je počeo da trune.

Potom ogradu dobro operite vodom pod pritiskom. Zatim površinu operite sapunicom i rastvorom izbjeljivača. Sve dobro istrljajte krutom plastičnom četkom kako biste uklonili preostalu prljavštinu. Isperite vodom pod visokim pritiskom i ostavite da se drvo dobro osuši.

Kada se drvo osuši, napuknuća, rupe i slične nepravilnosti morate da popravite. Najlakše je da ih brusnim papirom obradite, a potom ih popunite gitom za drvo. Ako ne želite da vam farba kaplje po travi ili stazi, postavite zaštitnu foliju.

Savjet je da na drvo prvo nanesete osnovnu podlogu za boju a tek potom farbu za drvo. To možete da uradite četkom ili valjkom. Počnite od horizontalnih a nastavite sa vertikalnim letvama i to od vrha ka dnu. Sve obojite i sačekajte da se osuši. Po potrebi nanesite još jedan sloj farbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije