Kuća i vrt

Formiranje dječje sobe u stanu

Formiranje dječje sobe u stanu
Formiranje dječje sobe u stanu

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice. Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Vlasnici smo stambene jedinice starije gradnje, tačnije iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, čija je kvadratura 52 m², plus lođa, i organizacija je takva, kao što vidite, da imamo jednu sobu i dnevni boravak, iako su prostorije komforne, ipak imamo potrebu za sobom gdje bi boravila kćerka, a dimenzije te sobe ne moraju biti velike, odnosno da se smjesti krevet i radni sto. Takođe u okviru te adaptacije, suprug bi želio da se iznađe prostora za neki šank, pa ako postoji mogućnost da se to sve iskombinuje. Ono što je važno naglasiti da su svi prozori smješteni na jednoj strani stana i radi se o prilično visokim otvorima.

Gordana N. iz Banjaluke

Poštovana,

Razmatranjem osnove vašeg stana, određene stvari se jednostavno nameću kao rješenje i usmjeravaju u pravcu u kom bi se rekonstrukcija trebala odvijati. Naime, iako je spavaća soba impozantne kvadrature, posmatrajući u odnosu na ostatak stana, ipak neracionalno bi bilo mijenjati gabarite kako zbog položaja prozora, tako i zbog same pozicije konstruktivnog zida u ovom slučaju. Prema tome, bolja varijanta je da se dječja soba isprojektuje u okviru sadašnje dnevne zone, a kako je istoj potrebna veća količina dnevne svjetlosti, onda je svakako logično da to bude na prostoru postojeće trpezarije. Dužinu iste svakako diktira pozicija otvora na balkonu, odnosno da bi pored otvorenih balkonskih vrata, ostalo dovoljno prostora za nesmetanu komunikaciju ka dječjoj sobi. U preostalom dijelu ostaje dovoljno prostora za organizaciju ugaone kuhinje koja bi bila otvorena ka dnevnom boravku i na jednom kraju završena kuhinjskim pultom sa barskim stolicama. Kao nastavak kuhinjskog dijela isprojektovan je prostor za trpezariju, s tim da je između ostavljena komunikacija ka dnevnom boravku.

U dnevnom boravku je smještena garnitura za sjedenje sa pripadajućim klub stolom i elementima za video-uređaje. Što se tiče samog hodnika, budući da ima ugaonu formu, potrebno je da se u istom pojavi i prostor za odlaganje obuće i garderobe, svakako da bi se bolje iskoristio prostor da to bude u kompletnoj spratnoj visini, odnosno od poda do plafona. Kako je riječ o prostoru koji nije direktno osvijetljen, onda je potrebno da elementi namještaja budu u svjetlijim tonovima i reflektujućim površinama poput ogledala kako bi se stvorio utisak većeg prostora. Samo kupatilo ima naglašenu linearnu formu i da ne biste imali kao sada problem sa slobodnim prostorom u okviru istog, postavljanjem tuš-kade umjesto sadašnje klasične, dobiće se veći manipulativni prostor. Kada je u pitanju prostor lođe, uzevši u obzir da su velike staklene površine između tog dijela i dnevnog boravka, taj potencijal treba iskoristiti, tako da dijelom godine lođa bude u stvari nastavak dnevnog boravka. Prezentovanim rješenjem vašeg životnog prostora nastojali smo objediniti sve zahtjeve koje ste predočili i dobiti funkcionalnu cjelinu koja će odgovarati vašim potrebama. Tačnije broj prostorija je povećan, a u ostatku stambene jedinice smanjena je dužina komunikacijskih tokova kako se ne bi osjetio gubitak kvadrata u dnevnoj zoni koji su pretvoreni u dječju sobu, čije su dimenzije tolike da dijete ima prostor kako za spavanje, tako i za radne aktivnosti.

Dragan Čampara, dipl. inž. arh

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije