Kuća i vrt

Funkcionalniji stan uz nekoliko zahvata

Funkcionalniji stan uz nekoliko zahvata
Funkcionalniji stan uz nekoliko zahvata

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, Vaša pitanja šaljite na mejl [email protected].

Poštovani,

planiramo renovirati stan, a željeli bismo da nam se u sobu više ne ulazi iz trpezarije, kao i da, ako postoji mogućnost, imamo jednu sobu koja je direktno povezana sa hodnikom. Površina stana je cca 68m² i naša vizija je da imamo vizuelno povezan prostor dnevnog boravka i trpezarije sa kuhinjom. Unaprijed zahvalna,

Maja L., Banjaluka

Poštovana,

na osnovu postojećeg stanja stambene jedinice, kao i Vaših zahtjeva, predlažemo nekoliko zahvata koji ne bi predstavljali veliku investiciju, a opet bi značajno promijenili prostor. Prvenstveno na poziciji veće postojeće sobe trebalo bi organizovati dio dnevnog boravka, a sobu locirati na potezu koji se oslanja na hodnik. Samim tim biste dobili mogućnost da se za drugu sobu kojoj se trenutno pristupa iz trpezarije vrata pozicioniraju na drugoj strani, to jest iz dnevnog boravka, te samim tim dobije veća funkcionalnost trpezarijskog prostora. Pregradni zid na manjoj sobi bi trebalo izmjestiti na distancu 60 cm od armiranobetonskog stuba, čime bi se stvorio prostor za plakar sa kliznim vratima koji bi u potpunosti riješio problem odlaganja garderobe.

U tom slučaju pojavio bi se na dijelu kuhinje prostor iste dubine, što bi poslužilo za elegantno sakrivanje kuhinjskih elemenata i zaokružilo kuhinjsku cjelinu. Zid između dnevnog boravka i trpezarije osim što čini da je trpezarija loše osvijetljena dnevnom svjetlošću i u pogledu komunikacije predstavlja barijeru, te je kao takav suvišan i na mjestu istog je isprojektovan šank. Osim neupitne funkcionalne strane, uloga šanka je i estetske prirode, odnosno različitim tretiranjem materijala i svjetla dobio bi se reprezentativan dio stana, a i kompletna dnevna zona bila bi vizuelno povezana. Ovim zahvatima u uglu gdje se sada nalazi veća soba biće moguće smjestiti radni prostor za roditelje sa bibliotekom, koji bi imali svoj kutak za rad. Zbog više mjesta u kupatilu umjesto klasične kade predviđena je tuš-kada, te time dobijena konfornija komunikacija. Ovakvim rješenjem stambene jedinice dobijamo jednostavniju komunikaciju, odnosno pristup sobama je kraći i imaju veći stepen intime, dok je dnevna zona u potpunosti otvorena, u kojoj se segmenti iste povezuju u cjelinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije