Kuća i vrt

Gajite cvijeće, ali bez zemlje

Gajite cvijeće, ali bez zemlje
Gajite cvijeće, ali bez zemlje

Nova metoda gajenja cvijeća bez zemlje uz pomoć glinenih ili kuglica od gela idealna je za one koji vole da budu okruženi biljkama, a nemaju mnogo vremena i uslova da se njime bave.

Hidrokultura ima mnogo prednosti u poređenju sa tradicionalnim uzgajanjem biljaka u zemlji za cvijeće. Najveća prednost je što tokom godišnjih odmora ne treba nikog angažovati da zaliva cvijeće. Posude za biljke su obično opremljene malim rezervoarom za vodu. Glinene kuglice se lako otapaju i ne zadržavaju nepotrebne količine vode. Takođe, izazivači bolesti koji napadaju korjen biljke najčešće se skrivaju u zemlji, pa je zeleno rastinje odgajano u hidrokulturi manje sklono bolestima i truljenju.

Glinene loptice mogu da se koriste i za dekoraciju, kao gornji sloj preko zemlje koje izgledom uljepšavaju cvijeća. Ove kuglice mogu i da se mješaju sa zemljom čime se bolje zadržava višak vlage koja se vraća biljci kad je to potrebno. Na taj način korjenje nije u direktnom dodiru sa vodom.

Još jedan način odgajanja cvijeća bez zemlje u kućnim uslovima je da se koriste hlađene lukovice lala ili zumbula. To je specijalan način hlađenja i takva lukovica će prvo pustiti korenje, a kasnije procvjetati u bilo koje doba godine. Dovoljno je lukovicu staviti u čašu sa vodom, kako bi samo donji dio bio u njoj, a ostatak mora da bude suv kako ne bi istrulila. Ko nema takvu čašu može da na dno postavi kamenčiće i na njih rasporedi lukovice.

(Večernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije