Kuća i vrt

IKEA upozorila kupce na bezbjednosni problem sa komodama

IKEA upozorila kupce na bezbjednosni problem sa komodama
IKEA upozorila kupce na bezbjednosni problem sa komodama

STOKHOLM - Švedska kompanija IKEA upozorila je kupce na problem bezbjednosti 27 miliona komoda i ormara modela MALM, prodatih širom svijeta, pošto je dvoje djece u SAD lani poginulo kod kuće kada su na njih pali ti komadi namještaja, prenosi britanski Dejli mejl.

Švedski proizvodač namještaja, koji u 27 zemalja svijeta ima oko 300 prodavnica, pokrenuo je program besplatne dostave kompleta tiplova klijentima da ormare i komode koji prelaze određenu visinu fiksiraju na zid, saopštila je američka agencija za zaštitu potrošača.

Riječ je o komodama sa tri, četiri i šest fioka modela MALM, visine od 62 do 73 centimetra, koje, kako se navodi u saopštenju američke agencije CPSC, predstavljaju potencijalnu opasnost u bezbjednosnom smislu, jer mogu da se prevrnu ukoliko nisu fiksirane za zid.

IKEA je obaviještena o dva smrtna slučaja djece u SAD, starosti 23 mjeseca i dvije godine, koja su se dogodila 2014. pošto su na njih pale komode serije MALM proizvedene 2002, prenijela je agencija AFP.

Za sada je kompanija obaviještena o 14 slučajeva povreda namještajem IKEA, a četiri od njih prozrokovale su komode MALM.

Od 1989. registrovana su još tri smrtna slučaja usljed pada drugih modela komoda i ormara švedske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije