Kuća i vrt

Idis Turato: Vrsni poznavalac estetike i konstrukcije (FOTO)

Idis Turato: Vrsni poznavalac estetike i konstrukcije (FOTO)
Idis Turato: Vrsni poznavalac estetike i konstrukcije (FOTO)

Nema sumnje da je Rijeka kao grad po mnogo čemu specifična, što se reflektuje i na osobe koje su rođene i žive u istoj, vjerovatno zbog multikulturalnosti, a i te širine u vizurama ka pučini, tu ćemo i sresti ljude sa širokim shvatanjima, vedrog duha i originalnog pristupa.

Vjerovatno jedan od najautentičnijih primjera takve ličnosti koja je sinonim današnje Rijeke je Idis Turato, čovjek koji je tek sada u najboljim stvaralačkim godinama za arhitektu, budući da je rođen 1965. godine u Rijeci, a iza sebe već ima opus koji je i imponzantan i naravno itekako reprezentativan.

Već sa 26 godina kreće sa otvaranjem projektnog biroa sa Sašom Randićem sa kojim će u saradnji isprojektovati i neke od značajnijih objekata i naravno u početku su to bili projekti individualnih stambenih objekata i enterijeri kafića da bi već sa nepunih 30 godina krenuli u pravcu većih stambeno-poslovnih objekata i u tom periodu i zgrade Rektorata Sveučilišta u Rijeci. Nakon toga se niže niz značajnih projekata i ono što je zanimljivo, jeste upravo ta širina spektra u kojim se proteže Turatova djelatnost, od onog najšireg obuhvata odnosno prostornih planova, preko javnih i stambenih objekata, pa sve do najsitnijih detalja u segmentu enterijerskih rješenja, možda i najbolje oslikava čar arhitektonskog posla i vladanja prostorom.

Vrtić i škola na Krku, centar Zagrad u Rijeci, hotel Navis Opatija, „Gumno house“, zatim „Nest and Cave House“, kao i Pastoralni centar na Trsatu ili pak trg na Krku, samo su neke od najpoznatijih izvedbi ovog vrsnog neimara. Ono što ih povezuje jeste nesvakidašnje studiozan pristup samom lokalitetu i materijalima i ma o kolikim gabaritima da se radi, jednostavno stiče se utisak da su objekti samo produžena ruka prirode.

Svakako da se radi i o vrsnom poznavaocu ne samo estetike, već i konstrukcije, jer većina njegovih objekata se odlikuje veoma smjelim konstruktivnim rješenjima, dok je upotreba materijala od tradicionalnih poput kamena i opeke, do onih koji pružaju savremeni utisak poput aluminijskih panela i staklenih površina velikih gabarita. Inspiracija i argumentovanje svojih rješenja jednako je inspirativno kao i djela sama, jer Idis često to obrazlaže muzikom, prirodnim pojavama, dakle kada se sluša njegovo izlaganje, koje je usput rečeno protkano ljudskom mjerom i skromnošću, čovjek tek tada spozna privilegije prostora i odgovornost koju treba imati pri stvaranju istog. Nesvakidašnja pojava, nadasve originalna osoba, arhitekta, višestruko nagrađivan od strane struke, univerzitetski profesor, bloger, muzičar, jednostavno današnji paritet renesansnim stvaraocima i svakako privilegija za sve ljude kako od struke tako i van nje, što nas sa vremena na vrijeme posjeti, održi stručno predavanje, predstavi nove projekte i ideje i da novi impuls radu.

Vaša pitanja šaljite na:

e-mail [email protected]

Dragan Čampara dipl.ing.arh

Projektant-Studio PROSTOR

[email protected]

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije