Kuća i vrt

Iskoristite pluteni čep i smanjite nered u kući

Iskoristite pluteni čep i smanjite nered u kući
Iskoristite pluteni čep i smanjite nered u kući

Topli poklopci od lonaca, zapetljani kablovi i uništeni podovi mogu vam stvoriti velike glavobolje. Spriječite nered u domu s nekoliko plutenih čepova od vina

1. Izolator topline

Poklopite li metalnim poklopcem ručak koji kuhate, vjerovatno ćete trebati krpu da isti podignete u vazduh. Umjesto toga ugurajte pluteni čep između drške i poklopca i spriječite ovaj problem.

2. Privjesak za ključeve

U pluto ugurajte metalnu kuku na koju ćete objesiti ključeve. Pitate se zbog čega vam je važan ovaj privjesak za ključeve? Pluto pluta! U slučaju da vam ključevi ispadnu u wc kotlić, rijeku ili neku drugu vodenu površinu, neće završiti na dnu.

3. Zaštitnik za podove

Narežite pluto na komadiće iste debljine, na njih stavite obostranu ljepljivu traku te ih nalijepite na nogare od stolica i stolova, te tako zaštite pod od uništavanja.

4. Organizator za kablove

Probušite dvije paralelne rupice na plutenom čepu, kroz njih provedite rastezljivu traku, zavežite krajeve, pa njime omotajte kabl od električnog uređaja koji ne koristite.

5. Stalak za slušalice

Izrežite tanak komadić s vrha plutenog čepa, u njega umetnite slušalice. Oko oblog dijela namotajte kabl, a utikač gurnite u drugi stranicu čepa. Slušalice vam nikad više neće biti spetljane u torbi.

6. Držač za fotografije

Izravnajte nožićem jednu stranicu plutenog čepa, a gornji dio zarežite do pola. U dobivenu površinu stavite fotografiju. Čestitamo, upravo ste si napravili jednostavan stalak za fotografske uspomene.

7. Fitilj za egzotičnu svijeću

Dvadeset i četiri sata držite pluteni čep potopljen u medicinski alkohol. Nakon toga ga ubacite u staklenu posudu i zapalite. Alkohol će čep pretvoriti u efektan fitilj za vašu kreativnu ukrasnu svijeću.

U videu Bright Sidea pogledajte kako vas običan čep od pluta može spasiti od nereda u kući.

(NN/zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije