Kuća i vrt

Izaberite pravu stolicu za vaš dom

Izaberite pravu stolicu za vaš dom
Izaberite pravu stolicu za vaš dom

Stolica je neizostavan element uređenja enterijera. Osim udobnog sjedenja, ona treba da bude i ukras prostora, u skladu s ostalim namještajem i uređenjem doma, uopšte

Još 3000. godine p.n.e. u starom Egiptu su se izrađivale stolice različitih oblika. Iako su njihov dizajn i udobnost neuporedivi sa modernim stolicama, bile su i ostale bitni elementi uređenja prostora.

Stolice su uvijek bile tema za mnoge dizajnere, a takođe i arhitekte, te su neki od njih, osim po zadivljujućim arhitektonskim zdanjima, ostali poznati i po dizajnu stolica.

Odabir stolica je vrlo zahtjevan zadatak jer se na tržištu nalazi veliki izbor različitih modela, boja, materijala i dimenzija, koji ih čine svojstvenima i posebno prigodnima za određene prostore.

 

Male stolice za mali prostor

Prilikom odabira pažnju je potrebno usmjeriti na prostor u koji će se one smjestiti. Ukoliko je prostorija manja, odaberite stolice sitnijeg formata i svjetlijih boja. Na taj će način biti manje upadljive u prostoru i on će izgledati veći i prostraniji.

Veliki i osvijetljeni prostori su stvoreni za odabir stolica većeg formata u tamnim, svijetlim ili intenzivnijim bojama. U velikom prostoru nemojte postavljati premale stolice, koje će se svojom dimenzijom potpuno izgubiti u prostornosti sobe. Iako je prostornost poželjna, njen pogrešan odnos s dimenzijom pojedinih komada namještaja može prostor učiniti neugodnim za boravak.

 

Težite ka jednostavnosti

Odabir stolica će zavisiti od tipa prostorije u koju se smještaju. Kuhinjske stolice treba da budu praktične i lake za pomjeranje, udobne za sjedenje i lake za održavanje. Obratite pažnju na praktičnost stolice: ne birajte tapaciranu stolicu za kuhinjski namještaj, već bolje plastičnu, drvenu ili metalnu stolicu s jastukom za sjedenje koji se može skinuti i oprati u veš-mašini.

Udobne stolice tapacirane tkaninom ili kožom odličan su izbor za trpezarije povezane s dnevnom sobom, jer će poslužiti i kao dodatno sjedište.

 

Materijal

Odabir materijala za stolice zavisi od postojećeg namještaja. Ukoliko dominira drveni namještaj, stolice u istom materijalu bi bile idealna dopuna ambijenta. Dobar izbor su i stolice ili polufotelje, potpuno presvučene tkaninom, kožom ili nekim vještačkim materijalom.

Izbor materijala kojim se stolica oblaže je individualan, ali treba paziti o tome koliko je odabrani materijal prijatan za sjedenje, izaziva li znojenje, koliko je hladan, osjetljiv na prljanje i habanje. Boju stolica pokušajte uvijek uskladiti s nekom od boja enterijera ili sa dezenom zavjesa.

 

Udobnost prije svega

Prije kupovine sjedite u vaše nove stolice. Udobnost je toliko važan faktor da će vam i najbolje dizajnirana stolica postati neugledna ukoliko ne pruža potrebnu udobnost. Pravilan položaj leđa za vrijeme sjedenja je jedan od najvažnijih elemenata.

 

Pazite na cijenu

I na kraju finansijski faktor... Na tržištu postoji toliko različitih modela i cijena da ćete sigurno moći odabrati dobro dizajniranu i udobnu stolicu, koja će biti u skladu s potrebama enterijera i vašim finansijskim mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije