Kuća i vrt

Jabuka - Eliksir zdravlja

Jabuka - Eliksir zdravlja
Jabuka - Eliksir zdravlja

Jabuka se obavezno nosi kao dar bolesnima, a običaj je i da se dobra djevojka poredi sa jabukom: "Zdrava i jedra k'o jabuka". Spominje se u Starom zavjetu kao simbol svekolikog znanja u obliku drva spoznaje u Knjizi postanka, a staro je vjerovanje kako jabuku treba darovati svojoj ljubavi i to na taj način da se podijeli na dvije polovine.

Od svih vrsta voća i u narodnoj medicini drugih naroda jabuka je najcjenjenija. Ima ljekara koji tvrde da se bolesti srca i krvnih sudova mogu izbjeći sve do duboke starosti ako se svakog dana pojede bar jedna jabuka, dok stara engleska poslovica kaže: "Po jedna jabuka svaki dan, tada je doktor suvišan".

Ljekovitost

Jabuka je ljekovita biljka i ulazi u sastav raznih šumskih i voćnih čajeva. Koristi se za dobar san, protiv hroničnog zamora, trovanja, visokog pritiska, nesvjestice, pretjerane gojaznosti, glavobolje, migrene, proliva, povraćanja, vrtoglavice, bolesti grla, okoštavanja zglobova, opekotina, perutavog ekcema, impetiga, trihofitije, proširenih vena, ogrebotina od otrovnog bršljena, opstipacije, išijasa.

Koristi se cvijet, plod i ljuska ploda. Cvijet se bere u aprilu, maju i junu, a plod od početka juna do kraja septembra. Plod sadrži, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline, kao što su jabučna, limunova, mravlja i karponska.

Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tokom cijele godine. Kako svježa jabuka sadrži dosta pektina, koji u organizmu upija vodu i otrovne produkte u crijevima, tako i nektar jabuka odstranjuje otrove iz organizma.

Stručnjaci za ishranu naročito preporučuju tzv. jabučni dan kada se jedu samo jabuke i pije jabukov sok, čime se odstranjuje "šljaka" koja se nagomilala u organizmu pod uticajem namirnica životinjskog porijekla. Organizam na ovaj način ništa ne gubi jer jabuka, sa oko 600 kalorija, daje potrebnu dnevnu energiju i osvježava poslije svakodnevnog režima ishrane.

Pektin dobro djeluje na sluznicu crijeva, a sa drugim sastojcima jabuka je blago i neškodljivo sredstvo protiv zatvora i proliva, naročito ljetnih kod djece.

Stručnjaci tvrde da dvije jabuke dnevno snižavaju nivo masti u krvi, sprečavaju arteriosklerozu i infarkt srca, te preporučuju jabuku u svakom obroku. Takođe, istraživanja su pokazala da su svježe jabuke pogodno sredstvo i protiv niskog pritiska, pa je u tu svrhu potrebno svakog dana jesti dvije - tri jabuke.

Jabuke su vrlo važne i za njegu zuba. Njihovim konzumiranjem osvježavate usta i trenutno prekidate glad, a grickanjem masirate desni i održavate zube sjajnim i bijelim. Zato svako veče prije spavanja pojedite jednu jabuku. Stručnjaci predlažu najmanje 30 do 40 kilograma godišnje.

Jabuke su ljekovite i zbog celuloznih vlakana i nekih drugih materija koje utiču na brže pražnjenje crijeva, koje je oslabljeno usljed nedovoljne fizičke aktivnosti, naročito starih osoba. Može se koristiti i za povećanje apetita kod odojčadi, kojima je dosadila jednolična ishrana.

Sok od jabuke je osvježavajući napitak. Koristan je za zdravlje jer ima sva ljekovita svojstva kao sam plod jabuke. Od jabuka se može dobiti i jabukovača (rakija od jabuka), jabukovo sirće, vino, od nje se može pripraviti marmelada, kompot, može se kandirati, sušiti u čips, kolače, praviti slavni kalvados - žestoko piće, ukusa sličnog vinu i vinjaku.

Čaj od jabuke

Pet minuta treba kuvati 2,5 decilitara vode s velikom kašikom meda i sokom od jednog limuna. Time preliti 10 grama jabukovog cvijeta i ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta. Procijediti. Pije se za jačanje nerava, srca, pluća, za regulisanje probave i ublažavanje kašlja i kijavice. Istovremeno, izvanredno gasi žeđ u vrijeme ljetne žege.

Jabukovo sirće

Bilo bi dobro da uberete natučene, oštećene, tzv. crvljive jabuke i od njih pripravite jabukovo sirće, zdrav proizvod koji pomaže pri mršavljenju, ali ne čini čuda. Jabuke sameljite, na svakih 10 kilograma dodajte pola litre vode i sedam grama šećera (po potrebi).

Stavite ih u bačvu. Ukoliko ne želite dodati šećer možete oprane i narezane jabuke ostaviti da stoje dva dana da puste sok.

Nakon dva dana sok iscijedite i stavite u bačvu. U oba slučaja ostavite da sok fermentira oko 60 dana. Potom ga procijedite i prelijte u boce.

Protiv anemije

Svako jutro na gladan stomak treba pojesti jednu narendanu jabuku prelivenu sokom od pola limuna, kašikom domaćeg šumskog meda i kafenom kašikom soka od bokvice ili drenjina.

Protiv melanholije

Vodi za kupanje (ne prevrućoj) dodati pet-šest litara jabukovog sirćeta i litar čaja od smrekinih bobica. Poslije petnaestominutnog kupanja popijte i sok od svježe jabuke s limunom i medom ili čašu jabukovog vina.

Za čišćenje srebrnine

Idealno je sredstvo za čišćenje srebrnine. Od jabuka se napravi kašica, njome se istrlja srebrnina, ostavi sat vremena da djeluje, ispere i osuši mekom krpom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije