Kuća i vrt

Jarkim bojama razbijte jednoličnost

Jarkim bojama razbijte jednoličnost
Foto: Ilustracija | Jarkim bojama razbijte jednoličnost

Dom je mjesto gdje počinju ljubav, nada i snovi, riječi su poznate izreke, a da bi prostor u kojem boravite svakodnevno bio što ugodniji i ljepši neophodno je da se poslužite malim trikovima, ukrasima i dodacima.

Posljednjih godina na našim prostorima, kako kažu stručnjaci, vlada veliko interesovanje za enterijere po mjeri pa je angažman arhitekta i dizajnera česta pojava.

"Stil koji je trenutno aktuelan je kombinacija industrijskog i nordijskog minimalizma", kazala nam je Nevena Popović, dizajner enterijera iz Banjaluke.

Prema njenim riječima, da biste prostor oplemenili na najbolji način neophodno je da se zidovi ofarbaju u svjetlije boje, čija se jednoličnost razbija ubacivanjem jarkih boja na minimalnoj količini komadnog namještaja.

"Skladnu sliku stvara ambijent u kojem prevladavaju svijetle boje, koje odlično upotpunjava jedan komad namještaja u jarkožutoj, crvenoj ili tirkiznoj boji", savjetuje Popovićeva.

Dodaje da treba težiti otvorenosti prostora i što većoj količini svjetlosti, a kada je tekstil u pitanju, izbjegava se upotreba sintetičkih materijala na površinama za sjedenje.

Na velikim površinama bi, kako kaže, trebalo koristiti svijetle boje, a izbjegavati masivan namještaj, te težiti svedenijim formama i odizati namještaj sa površine poda adekvatnim nogicama.

Površinu poda bi, prema njenim riječima, trebalo zaštititi lijepljenjem tekstilnih podložaka na nogice namještaja, a u spavaćim sobama težiti što manjoj količini namještaja i dodataka.

"Jednoličnost prostora treba razbiti detaljima poput jastuka sa dezenom, šarenih vaza, lampi, ukrasnih kutija i drugih dodataka i što je najvažnije dajte kreativnosti na volju kako biste svoj životni prostor učinili što funkcionalnijim i ugodnijim", savjetuje Popovićeva.

Stolice

Nevena Popović, dizajner enterijera, preporučuje stolice s glatkom površinom kao što su drvo i plastika, koje su zahvalne za održavanje.

"Uvijek se mogu prekriti jastučićima ili pamučnim navlakama u raznim bojama i dezenima", pojašnjava Popovićeva.

Ističe da je ova kombinacija pravi primjer spoja udobnog, lakog za održavanje i korisnog namještaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije