Kuća i vrt

Jesenje cvijeće: Ljupki sedum za vašu terasu

Jesenje cvijeće: Ljupki sedum za vašu terasu
Jesenje cvijeće: Ljupki sedum za vašu terasu

Biljka sedum, poznatija u svijetu pod imenom "jesenja radost" cvjeta sitnim, ljupkim cvjetovima u ružičastoj boji. Kako vrijeme odmiče, ružičasta boja dobija posebnu smeđu notu koja se savršeno uklapa s nijansama drvene ograde ili nježnim puzavicama.

Jesen je idealno vrijeme za uživanje na terasi, a najljepše septembarske i oktobarske tonove u vašim žardinjerama donijeće šarmantni, nježni sedum. Ova biljka skromnog rasta iz familije Crassulaceae podsjeća, u najljepšem periodu cvjetanja, na mekani, svjetlozeleni tepih ukrašen prekrasnim, ružičastim sitnim cvjetovima.

Sedum, čiji naziv potiče od latinske riječi "sedo", što znači "sedeti" i odnosio se prvobitno na vrste biljki koje su uspjevale na stjenama ili zemljanim međama.

U porodici postoji više od 500 podvrsta od kojih je veliki broj vrsta žbuna, perena, poluzimzelenih i listopadnih biljki.

Ova jesenja ljepotica se savršeno kombinuje uz zimzelene biljke i perene koje cvjetaju kasno poput zvezdana (aster) a može da poraste do 60 santimetara. Preporučuje se da je zasadite u umjereno plodnoj i suvoj zemlji, neutralnoj ili alkalnoj i da je držite na suncu, okrenutu ka južnoj strani.

Nakon cvjetanja, sedum treba skratiti da bi zadržao oblik ili ga ostaviti sa cvjetnim pupoljcima da prezimi. Tokom zime sedum vegetira, odnosno djelovi biljke koji su nad zemljom odumiru a korijen ostaje aktivan u zemlji. U proljeće se preporučuje da je podijelite i razmnožite. Zanimljiv podatak je da se sedum koristi i u ljekovite svrhe i to najviše kod upale uha.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije