Kuća i vrt

Kako da besplatno preuredite stan?

Kako da besplatno preuredite stan?
Kako da besplatno preuredite stan?

Koliko god vi željeli da s vremena na vrijeme malo promijeniti uređenje doma, odustanemo i od same pomisli na potencijalne troškove koje takav zahvat iziskuje.

Međutim, uz malo mašte i kreativnih ideja, bez rušenja zidova i nepotrebnih troškova, moguće je da osvježite prostor i iskoristite najbolje od onog što imate, piše tprotal.hr.

Kombinujte i slažite različite predmete sa sličnim detaljima

Iako prijatelji imaju različite osobine, kao grupa se odlično slažu. Na sličan način pokušajte da kombinujete i stolice u trpezariji. Neka svaka bude jedinstvena, ali se potrudite da ih kombinujete u jednu skladnu cjelinu. Neka tako, recimo, sve budu u svijetlim bojama, slične veličine i tankim drvenim nogama.

Poigrajte se bojama u neutralnoj okolini

Prostoriju s neutralno obojenim zidovima i svijetlim namještajem osvježite detaljima u jarkim bojama, vazama, prekrivačem, jastucima i umjetničkim slikama. Ne morate da kupujete ništa novo, dobro pregledajte šta imate kod kuće i grupišite određene predmete u boji koju želite da istaknete u toj prostoriji. Sigurno ćete pronaći nekoliko detalja u željenim nijansama.

Poruke, fotografije, postere izložite na ploči za crtanje s kredom

Stara magnetna ploča po kojoj se može crtati kredom, a s kojom ni sami ne znate šta biste, savršeno će poslužiti kao platno na kojem ćete izložiti sitnice koje su vam prirasle srcu i podsjetiti se na neke drage trenutke. Umjesto magnetne, možete, naravno, koristiti i običnu ploču od plute, ali jedino je važno da sve te sitnice poređate simetrično, a ne ležerno razbacano po ploči.

Hrabro kombinujte

Dubinu i kontrast najlakše ćete postići ako se odmaknete od estetike u kojoj se sve savršeno slaže jedno s drugim. Kombinujte predmete iz setova koje imate u različitim prostorijama kako biste stvorili zanimljive kombinacije. Stara stolica koju ste gurnuli u spavaću sobu, različite umjetničke slike, fotelja koju ste dovukli iz bakinog stana mogu stvoriti eklektičan kutak koji sigurno neće djelovati sterilno kao da je iz kataloga.

Drage predmete pretvorite u slatke ukrase

Prije nego što se bacite na osvježenje prostora, svakako se riješite stvari koje vam nisu potrebne i za koje ni s najboljom voljom ne možete pronaći mjesto. Međutim, ako se nekih stvari ipak ne možete riješiti, uglavnom iz sentimentalnih razloga, razmislite kako biste mogli da ih iskoristite u uređenju prostora. Uzmite, na primjer, pet, šest starih knjiga i zakopčajte ih starim kaišom; dobićete interesantan ukras enterijera.

Osvježite prostor dječjim figuricama

Uska polica na koju zapravo možete malo staviti sjajno je mjesto na kojem možete izložiti svoju kolekciju tričarija koju ste godinama kao klinci skupljali. Bilo da se radi o pez-kutijicama, prvoj seriji štrumpfova ili figuricama vaše princeze, otkačena kolekcija osvježiće prostor na zabavan i otkačen način.

Spustite uzglavlje kreveta

Kako biste stvorili utisak prostranije sobe, dizajneri savjetuju da spustite visinu uzglavlja na krevetu ili ga u potpunosti uklonite. Na taj način će se otvoriti prostor. U tom slučaju, moraćete na zidu iza uzglavlja da minimalizujete količinu fotografija i slika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije