Kuća i vrt

Kako da gajite fikus bendžamin

Kako da gajite fikus bendžamin
Kako da gajite fikus bendžamin

Fikus bendžamin ili uplakana smokva je omiljena sobna biljka. Uz malo umijeća, njege i brige, može da bude prelijepo tropsko drvo ili veliki grm u domu.

Od njega možete sami, posebno dok je mlad da stvorite svoj bonsai u kome ćete uživati. Fikus bendžamin svakako spada u jednostavnije vrste bonsai drveta.

Fikusu bendžaminu odgovara svjetlo mjesto, podnosi polusjenku i sjenku, ali ne i jako svjetlo. Direktna sunčeva svjetlost, bilo da je preko ljeta na balkonu ili blizu prozora sobe može izazvati opekotine na listovima.

Najbolje je da bude okrenut prema jugu, zaštićen od popodnevnog sunca, na metar udaljenosti od prozora.

Odgovara mu temperatura od 14 do 18 stepeni. Osjetljiv je na promjene mjesta i osvjetljenja. To može prouzrokovati opadanje listova, ali će se ubrzo pojaviti novi koji su prilagođeni na drugačiji intenzitet svjetla.

Osjetljiv je na hladnoću, kao i na preteranu toplotu. Zato ga treba držati na dva metra udaljenosti od radijatora ili drugog grejnog tijela. Podno grijanje mu takođe, ne prija.

Ne podnosi promaju i to će pokazati opadanjem listova. Zato ga treba držati dalje od ulaznih vrata i klima uređaja.

Zalivajte ga samo kada je površina zemlje u saksiji na dodir suva. Ne trpi previše vode, jer mu korjenje samo zadržava vlagu. Ako pretjerate sa zaljevanjem pojaviće se svjetlosmeđe mrlje na listovima. Tokom ljeta ga treba zaljevati dva do tri puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno ili na desetak dana. Nakon petnaestak minuta poslije zaljevanja odlijte višak vode. Poželjno je da pri svakom zalivanju okrenete saksiju za 45° kako ne bi svoje grane pružao samo na jednu stranu, to jest prema izvoru svjetlosti.

Fikus bendžamin zahtjeva visoku vlažnost, zato ga treba orošavati ustajalom vodom. Slaba vlažnost može biti uzrok opadanja listova. Tokom zime je potrebno podići vlažnost vazduha. To se najlakše postiže stavljanjem saksije na sloj kamenčića u većem podmetaču u koji se prethodno ulije dovoljno vode, koja će svojim isparavanjem osigurati dovoljno vlage u vazduhu oko biljke. Pritom saksija sa biljkom svojim dnom ne smije dodirivati vodu u podmetaču kako korjenje ne bi trunulo.

(NN/lisa.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije