Kuća i vrt

Kako da gajite lozicu brojanicu

Kako da gajite lozicu brojanicu
Kako da gajite lozicu brojanicu

Lozica brojanica dobro podnosi vrućinu i zahtjeva minimalno zalivanje, zbog toga je veoma jednostavna za održavanje u kući ili stanu.

Ceropegia woodii je naučni naizv za ovu biljku uspinjaču, ali ona je u svijetu poznata kao brojanica jer njen rast podsjeća na perle na brojanici.

Njena stabljika je veoma duga i končasta, tako da visi pravo prema dole i može da dostigne dužinu do jednog metra. Listovi su svjetlo zeleni sa naličja, a odgozgo tamnozeleni sa ljubičastim mozaikom žila.

Cvjeta tokom lujetnjih meseci, a cvjetići su ružičasti, mali i viseći, tako da podsjećaju na starinske ručne sijalice. Ovaj cvijet je zapravo zamka za male insekte, a sličan imaju i biljke mesožderke.

Briga o brojanici je minimalna: ima visoku toleranciju na vrućinu i traži svjetlost, tako da je najbolje uzgajati u najsunčanijoj prostoriji u kući.

Potrudite se da saksija u kojoj se nalazi ima veće rupe za oticanje vode, jer joj zemlja ne smije biti dugo vlažna, pogotovo tokom zimskih mjeseci, kada ova biljka miruje i zahtjeva jako rijetko zalivanje. Kada je zalivate tokom ostatka godine - pustite da se zemlja potpuno osuši između dva zalivanja. Kada počne proljeće đubrite je jednom mesečno, sa duplo razređenim đubrivom nego po upustvu.

Brojanica je svakako najčešća kod nas, ali i postoje druge vrste ovog roda: Cereopegia linearis woodii, cereopegia pachystelma, ceropegia linearis woodii, ceropegia meyeri, ceropegia sandarsonii, ceropegia amliata i ceropegia debilis. Održavaju se na prilično sličan način, a zbog puzavica i prošaranog lišća ih je divno vidjeti.

(NN/lisa.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije