Kuća i vrt

Kako odabrati kosilicu za travnjak

Kako odabrati kosilicu za travnjak
Kako odabrati kosilicu za travnjak

Kod održavanja travnjaka bitno je znati i orediti nekoliko stvari. Prvo, koliko je velik prostor koji se održava i kakav je teren. Ukoliko se radi o ravnom terenu velike površine odličan izbor za vas je kosilica. Tu dolazimo do dileme - koji model i tip kosilice odabrati i zašto?

Modeli s bočnim izbacivanjem

Ono što trebate prvo odlučiti prije konkretnog odabira kosilice je na koji se način želite održavati travnjak - da li je to samo uredno održavana površina ili od njegovog izgleda se očekujete nešto malo više. U prvom slučaju najčešće se koriste modeli s bočnim izbacivanjem

Dobra strana im je brzina rada jer se ne gubi vrijeme za pražnjenje spremnika već se pokošena trava rasprši po travnjaku i ujedno služi za prihranjivanje kao prirodno gnojivo, a loša što se tako pospješuje stvaranje mahovine na površini tla.

Kosilica s mogućnošću sakupljanja pokošene trave

Korisnicima koji žele besprijekoran izgled travnjaka prikladniji odabir bit će kosilica sa mogućnošću sakupljanja pokošene trave u spremnik (košaru). Travnjak će imati besprijekoran izgled no radi pražnjenja košare sama košnja će biti sporija nego s kosilicama s bočnim izbacivanjem, a treba predvidjeti i prostor za zbrinjavanje pokošene trave (kompostište) koji u slučaju većih površina i nije zanemariv.

Modeli za malčiranje travnjaka

Treća mogućnost rada je tzv. malčiranje kad nema bočnog izbacivanja niti sakupljanja trave, već se trava zahvaćena i odrezana nožem zbog specifičnih zračnih strujanja višestruko podiže prema nožu i sasvim usitnjena pada ispod kosilice na tlo služeći kao prirodno gnojivo.

Takav način rada ima smisla jedino ako se trava kosi svakih par dana. Postoje modeli koji objedinjavaju sve tri spomenute mogućnosti, no kod izbora treba pripaziti na prioritete jer su obično najbolji rezultati u jednom režimu rada budući da je zbog specifičnosti svakog od njih nemoguće tehnički izvesti da svaki bude obavljen jednako dobro. Za korisnike koji imaju travnjake većih površina vrlo korisna osobina kosilice je vlastiti pogon - u tom slučaju kosilicu ne trebate gurati već se ona sama vuče, tako da trebate samo upravljati njenim radom.

Najčešće greške prilikom odabira kosilice

Najčešća greška je odabir kosilice i njeno vrednovanje isključivo prema snazi motora.

Motor zaista jest jedan od vrlo bitnih sklopova na kosilici i dobro je da bude što jači, ali nikako ga ne treba gledati odvojeno od ostalih dijelova koji s njim čine cjelinu. Preporuka za odabir motora je neki od poznatijih svjetskih proizvođača kao što su Briggs&Stratton ili Honda, čije motore ugrađuju gotovo svi proizvođači kosilica. Ti su motori vrlo pouzdani i uz minimalno održavanje mogu godinama biti srce vaše kosilice.

Iskustvo je pokazalo da bi prilikom odabira nove kosilice naročitu pažnju trebalo obratiti na izradu kućišta, točkova i ručki.

Samo kućište trebalo bi biti što robusnije, od pocinčanog čeličnog lima radi otpora koroziji, lijevanog aluminija ili čvrste plastike. U tom slučaju možete biti sigurni da će odolijevati vibracijama i svim mehaničkim naprezanjima te trajati godinama.

Za točkove je vrlo bitno da budu s ležajevima - i radi lakoće guranja i radi otpornosti na sva opterećenja koja mogu nastati uslijed neravnina na travnjaku. U slučaju lošeg odabira može vam se dogoditi da ćete već nakon sezone ili dvije imati mašinu kojem će motor dobro raditi no pretanko kućište će od mehaničkih naprezanja početi pucati, a točkovi se rasklimati. Troškovi saniranja takvih nedostataka najčešće su financijski neisplativi.

Odabirom kvalitetnog kućišta i točkova s pouzdanim motorom dobit ćete u svim detaljima dobro izbalansiranu kosilicu koja će vas godinama dobro služiti i kvalitetno obavljati posao za koju je namijenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije