Kuća i vrt

Kako popraviti električne uređaje nakon poplava

Kako popraviti električne uređaje nakon poplava
Kako popraviti električne uređaje nakon poplava

Bijela tehnika i kućni aparati koji su bili poplavljeni, uglavnom mogu da se koriste ponovo.

Najbolje je pozvati majstore koji znaju kako da ih osposobe, ali nešto možemo i sami da uradimo.

Veš mašina i mašina za pranje sudova

"Mašinu za pranje sudova ćete teško sami osposobiti za rad, zato što je rasklapanje i sklapanje komplikovano. Bolje je da pozovete majstora. To savjetujem i za mašinu za pranje veša, ali ako baš želite da uštedite na majstoru, prvo otvorite zadnje i gornje poklopce na mašini za veš. Isperite jakim mlazom vode eventualnu prljavštinu. Najbolje baštenskim crijevom, ako ste u mogućnosti. Zatim ostavite mašinu da se dobro osuši, najbolje na suncu. Povremeno možete malo da je nagnete, kako bi voda brže oticala, ali nikako je ne okrećite za 180 stepeni. Nemojte je brisati krpom jer tako možete nešto da pokvarite, da oštetite neke kontakte, elektroniku prije svega. Možete da je sušite i fenom za kosu, ne onim za skidanje farbe", savetuje električar Nenad Petrović.

On nam je objasnio da prvo uključivanje u struju smije da bude tek kada smo potpuno sigurni da je mašina za veš potpuno suva, a buka prilikom rada je loš znak.

"Kada uključite mašinu, ukoliko čujete izrazitu buku prilikom centrifugiranja, to je znak da je voda ušla u ležajeve na motoru. U tom slučaju ćete ipak morati da pozovete majstora da riješi problem. Ti ležajevi se ne podmazuju, već se mijenjaju , a to ne možete sami.

Koliko je higijenski koristiti mašinu za veš koja je bila u poplavi, s obzirom na to da je voda koja se izlila iz rijeka često puna bakterija fekalnog porekla, parazita, opasnih hemijskih supstanci?

"Uključite mašinu na program pranja veša na 90 stepeni Celzijusovih. Na taj način ćete je uspješno dezinfikovati", kaže električar.

Šporet, fen za kosu, toster, mikser, mikrotalasna rerna

"Šporet takođe može ponovo da se koristi, ali ostale male kućne aparate bolje bacite. Naročito je opasno rukovati fenom za kosu koji je bio u vodi, al i mikserom i tosterom. Ne rizikujte život za nekoliko desetina evra, molim vas", apeluje električar.

Šporet je skuplji. Kako da ga osposobimo za rad?

"Pozovite majstora, naročito ako je novijeg datuma, ako ima dosta elektronike, ako se radi o ugradnoj ploči i rerni. One starije modele prvo morate da osušite, danima da ih sušite na suncu. Morate zamijeniti sve kablove, ništa ne smije da bude mokro, čak ni vlažno. Znam da su ljudi čije su kuće ranije bile poplavljene, u selu Jaša Tomić na primjer, uspeli da osposobe svoje šporete koji su skoro mjesec dana bili u vodi, ali imajte na umu da su to uglavnom stari modeli, ne toliko komplikovani, kao i da je većini ipak pomogao majstor."

Televizor

Prilikom evakuacije iz kuća i stanova, mnogi su uspjeli da ponesu svoje televizore, ali šta da rade oni koji nisu? Da li TV aparat može da se upotrebljava ako je bio u vodi?

"Može. Čak i daljinski upravljač. Skinite zadnji poklopac i ukoliko nema mulja i blata, ostavite TV da se suši na suncu. Možete da uključite i fen, grijalicu, neku peć, ali pazite da ne približite suviše da se ne otope plastični dijelovi televizora. Vodu možete da izduvate i kompresorom. Međutim, ukoliko nakon skidanja zadnje maske vidite da ima mulja i blata, bojim se da tom aparatu nema spasa", kaže Slobodan Pavlović iz Servisa za televizore i daljinske upravljače, u Ulici Majke Jevrosime 2A, u Beogradu.

Da li mogu da se osposobe za rad i LCD televizori, takozvane "plazme", "pametni TV"?

"Teško. Televizori novijeg datuma imaju neonske lampe koje su smještene tako da im je teško prići i osušiti ih. Bolje da ih odnesete kod majstora, da ne rizikujete, ne samo da ih pokvarite još više, već i da doživite strujni udar", savetuje majstor.

A daljinski upravljač?

"Pokušajte sami. Otvorite daljinski upravljač, izvadite baterije i dobro ga osušite. Tu je najbitnije da bude suva guma koja se nalazi između pločice i vaše ruke. Kupite nove baterije i probajte da li radi."

Frižider, zamrzivač, klima uređaj

"Klima uređaj, u principu, može da se 'spase'. Ja sam, na primjer, popravljao klime koje su potopljene jer su bile na splavovima. Naravno, zavisi od toga koliko dugo je rashladni uređaj bio pod vodom, da li ga je uhvatila rđa ili ne, koliko ima mulja i blata u njemu. Ne preporučujem da sami popravljate klimu, naročito ne unutrašnju jedinicu", rekao nam je Milutin Mratinković iz beogradskog servisa "Frigo Global".

Koliko košta popravka klime koja je bila pod vodom?  

"Ja to naplaćujem od 18 do 25 evra. Zavisi od toga koliko ima da se radi. Moram prvo da razmontiram i spoljnu i unutrašnju jedinicu, da je potpuno osušim i da sve sklopim. U 90 odsto slučajeva klima će ponovo raditi, prije svega zbog toga što je gas, koji je tu najbitniji, u zatvorenom sistemu i voda mu ne može ništa", objasnio nam je majstor za klime.

Što se frižidera i zamrzivača tiče, čini nam se da tu ima najmanje posla i da najlakše od svih drugih kućnih aparata i bijele tehnike, mogu da se osposobe za rad nakon poplave?

"U pravu ste, ali tu je problem nešto drugo - prljavština koja je ostala na njima kada se voda povukla. To nije samo voda iz reka ili kišnica, tu ima i izlivene kanalizacije, hemikalija... Čime ih oprati da budu dovoljno bezbjedni za čuvanje hrane? Ja ne bih rizikovao."

Bojler

"Bojlerima ne smeta toliko voda, koliko mulj, blato i sve ostalo što nanosi voda u poplavi. Zato, kada otvorite poklopac na bojleru, prvo to utvrdite - da li ima i koliko prljavštine. Ako nema, ostaviti bojler da se suši nekoliko dana. Kazanu voda ne može ništa, on je zatvoren, a dijelovi koji će morati da se mijenjaju su termostati i žice. To, ipak, ne bi trebalo sami da radite, već da pozovete električara, vodoinstalatera, stručnjaka za taj posao. Zaista može biti opasno da sami 'petljate' oko uređaja na struju", upozorava vodoinstalater iz zemunske SZR "DM Gradnja", Dušan Mašćešić, za Mondo.

Ljudima koj su pobjegli iz svojih potopljenih kuća i stanova je svaki dinar bitan, s obzirom na to da će kada se voda povuče morati gotovo sve da renoviraju. Koliko treba da izdvoje za popravku bojlera i da li se više isplati da kupe nov?

"Cijena dijelova koji će vjerovatno morati da se mijenjaju zavisi od veličine bojlera i od proizvođača. Termostati se kreću se od pet do osam evra, plus žice, ruke majstora... tako da ja, na primjer, tu uslugu naplaćujem oko 35 evra."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije