Kuća i vrt

Kako pravilno pozicionirati kuhinju u domu

Kako pravilno pozicionirati kuhinju u domu
Kako pravilno pozicionirati kuhinju u domu

Jedan od načina da se procijeni protok energije u prostoru je da se utvrdi koliko se energije kreće kroz kuću, da li postoje mjesta na kojima je stagnacija ili da li energija protiče prebrzo.

Još jedan način da se procijeni protok energije, čime se bavi Feng Šui, jeste da se utvrdi kojim se putem kreće, kada prvi put ulazi u prostor.

Energija pored ulaznih vrata nudi toplu dobrodošlicu kao prvi utisak. Međutim, kuhinja može da osporava ovu ideju.

Kuhinju bi trebalo postaviti u zadnjem dijelu kuće. Energija kuhinje je jaka i aktivna zbog peći i aparata u kuhinji.

Imajući kuhinju u blizini ulaznih vrata, prema Feng Šui principima je veliki problem iz tri ugla:

  • Ukoliko se kuhinja nalazi pored ulaznih vrata, hranljiva vrijednost hrane odlazi kroz ulazna vrata, što dovodi do potencijalnih problema varenja.
  • Drugi problem je što može da dovede do gojenja. Kada je kuhinja prva prostorija koju vidite prilikom ulaska u kuću javlja se potreba da se automatski nešto jede.
  • Konačno, kuhinja pored ulaznih vrata može da odobrava "jedi i idi" stav, koji obeshrabruje ljude i čini da se osjećaju nelagodno u ovom prostoru.

Ako je moguće koristite lagane zavjese kako bi ovaj prostor odvojili od ulaznih vrata.

Možete koristiti visoke biljke, divne komade umetničkih djela, fontane… Bilo koji od ovih prijedloga će privući vašu pažnju i povući energiju dalje od kuhinje na drugi odgovarajući dio prostora, kao što je dnevna soba.

U zavisnosti od toga gde je locirana kuhinja, od ključnog je značaja za optimalno zdravlje ukućana, piše Moj enterijer.

Još nekoliko Feng Šui ideja u vezi sa kuhinjom:

  • Kuhinja ne bi trebalo da se nalazi u spavaćoj sobi kao i da osoba spava u sobi gde se nalaze kuhinjski elementi, jer te osobe mogu da budu podložne depresiji. Ova situacija će se takođe desiti ako se spavaća soba nalazi na donjem nivou ispod težine kuhinjskog prostora.
  • Ograničite broj magneta, poruka i uspomene koje se nalaze na spoljnoj strani frižidera, jer svi dodati elementi stvaraju nered i buku.
  • Držite oštre noževe u fiokama. Jedite za okruglim stolom za podršku i harmoniju, a okrugli stolovi takođe podstiču i razgovore. Držite kuhinju čistom i urednom, tako da postoji prostor za pripremanje hrane, kao i za ekspanzivni, otvoreni utisak.

Kao što možete vidjeti, kuhinja je prostorija u domu koja najviše utiče na zdravlje kao i ukupno stanje porodičnog sklada. To je mesto gdje se čuva hrana, priprema i često jede, a često se u ovom prostoru okupljaju vaši dragi prijatelji.

Uvjerite se da vaša kuhinja simbolično šalje zdrave i hranljive poruke koje će obezbijediti da ukućani i oni koji posjete vaš dom mogu da iskoriste pozitivne poruke Feng Šui.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije