Kuće i vrt

Kako prepoznati svježu novogodišnju jelku?

Kako prepoznati svježu novogodišnju jelku?
Foto: N.N. | Kako prepoznati svježu novogodišnju jelku?
N.N.

Kako vam se za novogodišnje i božićne praznike ne bi dogodilo da iglice na vašoj jelki počnu ispadati već nakon nekoliko dana donosimo vam savjete kako da prepoznate svježu prirodnu jelku.

Za Božić se najčešće kite smreke i jelke, ali moguće je okititi i druge vrste.

Popularnije vrste smreka kao novogodišnja jelka su obična smreka, bodljikava smreka, pančićeva omorika. Za smreke je karakteristično da imaju pravilno pršljenasto grananje te da su simetričnog, gušćeg, piramidalnog habitusa.

Iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji duže zadržavaju iglice, potencijalni problem može biti odbacivanje iglica, što je najizraženije kod obične smreke.

Takođe, to su vrste koje imaju četvrtaste ušiljene i tvrde iglice na koje se lako nabosti, iako pančićeva omorika ima pljosnate iglice koje su mekše i zbog toga manje bodljikave. Smreke imaju relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice.

Boja iglica kreće od tamnije zelenih kod obične smreke, zelenih, plavo-zelenih i srebrnozelenih kod bodljikave smreke te tamnozelenih s dvije pruge puči kod Pančićeve omorike, objašnjava Fran Poštenjak.

Jele kao božićna drvca, u pravilu imaju rjeđe grane nego smreka, također pravilno pršljenastog razgranjenja

Iglice jela najčešće su urezanog vrha, odozdo s dvije izražene bijele pruge puči i znatno mekanije od smreka, međutim, jela znatno bolje zadržava iglice od smreke. Grane jela savitljivije su na vrhovima i zato ne mogu nositi najteže ukrase

Voda i izgled iglica najbitniji

Zadnjih godina kavkaska jela sve je popularniji izbor. Nju odlikuju sjajne tamnozelene, odozdo rasčešljane iglice. Punog je habitusa i simetrične forme. Dugo igličava jela znato je rjeđeg habitusa s dugačkim dekorativnim iglicama, simetričnog habitusa i ugodnog mirisa.

Uz klasični izbor obične jele svakako je vrijedno spomenuti i koreansku jelu te španjolsku jelu, koje su zanimljive, ali i rijetke

1 Prije kupnje potrebno odabrati pogodan položaj koji je što više udaljen od izvora topline jer upravo je isušivanje razlog odbacivanja iglica. Potrebno je izmjeriti visinu stropa i odbiti visinu stalka i vršnog ukrasa kako biste izabrali idealno stabalce.

2. Kako biste izabrali savršeno stablo, nemojte čekati zadnji trenutak i isplanirajte kako ćete ga okititi kako biste mogli izabrati najpogodniju vrstu. Pri tome obratite pozornost na habitus, nosivost grana, boju iglica te debljinu debla kako bi stalo u vaš stalak.

3. Otiđite po svoje novogodišnje drvo nekoliko dana prije Nove godine i provjerite je li stablo svježe tako da rukom lagano prođete po iglicama koje ne bi smjele otpadati te grančice moraju biti savitljive, a ne krhke.

4. Držite novogodišnje drvce u zaštićenom i prohladnom prostoru. Potrebno je stablu dati izvor vode stoga ga možete postaviti u stalak s vodom. Dan prije nego što ga okitite obavezno odrežite donja 2-3 centimetra debla jer se može dogoditi da se provodni elementi stabla začepe pa stablo ne može uzimati vodu.

5. Kako biste izbjegli opasnost, provjerite sve električne ukrase kojima ćete okititi drvce. Kada okitite stablo, svakako provjeravajte ima li božićno drvce dovoljno vode u stalku. Stablo koje ostane bez vode brže će odbacivati iglice.

Kako biste smanjili isparavanje vode, možete i sniziti temperaturu prostorije u kojoj je božićno drvce te obavezno prije odlaska na spavanja ugasite lampice na stabalcima.

(NN/zadovoljna.hr)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije