Kuća i vrt

Komfornije zone u izduženom stanu

Komfornije zone u izduženom stanu
Komfornije zone u izduženom stanu

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice. Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected].

Cijenjeni,

Vlasnici smo nekretnine čiju vam osnovu šaljemo u prilogu, koja okvirno ima 44 m² i radi se, kao što vidite, o stanu koji je veoma izdužen, odnosno tako je koncipiran da su sve prostorije linijski povezane i iz jedne se ulazi u drugu. Ono što nam predstavlja problem i za koji se nadamo da nam možete ponuditi rješenje, predstavlja činjenica da su prostorije minimalne, počevši od spavaće sobe, koja je tolike širine da je skoro nemoguće proći pored kreveta, pa do kuhinje, koja je mala, a mi bismo željeli da imamo veći otvoren prostor i komfornu kuhinju.

Mirela i Bakir T. iz Bihaća

Poštovani,

Prije svega, ono što je disproporcionalno u vašem stanu je odnos dimenzija spavaće sobe, koja sa sadašnjom širinom ne može optimalno poslužiti za tu namjenu, pa je istu potrebno proširiti za nekih 60 cm kako bi se dobio kvalitetan prostor. Budući da je kod vas relativno mala dubina stana, te konstruktivni zidovi su vanjski kao i onaj prema stepeništu, samim tim pregradni zidovi nemaju konstruktivnu funkciju, te pomjeranjem zida spavaće sobe smanjuje se prostor dnevne zone, što ćemo riješiti objedinjavanjem sadašnjih prostorija u jednu cjelinu uklanjanjem zida koji se nalazi između dnevnog boravka i kuhinje. Pozicija kuhinje svakako bi u takvom odnosu bila najoptimalnija kao nastavak na potezu prema kupatilu, budući da su na tom zidu instalacije, a i u samom funkcionalnom smislu, jer nekom cjelovitošću dnevne zone logično je da se kuhinja nastavlja na trpezariju, koja predstavlja njen spoj sa dnevnim boravkom. Kuhinja je isprojektovana tako da se oslanja na tri zida, tačnije na dva zida su i gornji i donji elementi, dok su na zidu prema prozoru samo donji kuhinjski elementi, s tim da je dužina kuhinje identična dužini kupatila. Na pravcu zida kupatila nastavljen je zid dužine 190 cm, tačnije u ravni s krajnjom tačkom vrata i kao takav prvenstveno služi kao vizuelna barijera iz hodnika ka trpezariji i kuhinji, a i za samo stvaranje ulazne zone, u kojoj bi, između ostalog, bio smješten ormar za odlaganje obuće i garderobe.

Ulazni dio bi imao direktnu komunikaciju sa dnevnim boravkom, između ostalog, i da imamo olakšan pristup spavaćoj sobi, tačnije da bismo smanjili broj vrata koja je potrebno otvoriti kako bismo došli do iste. Takođe, dnevni boravak je sa druge strane zida direktno povezan i sa trpezarijom, u kojoj je smješten sto za ručavanje, a prema zidu se nalazi komoda, koja kao takva predstavlja akcenat prostora i u samom vizuelnom dojmu može biti kontrast postojećim elementima namješteja, recimo u retro stilu ili sličnoj tematici. U dnevnom boravku je smještena garnitura za sjedenje sa klub stolom, dok su police za knjige i prostor za video i audio uređaje locirane prema unutrašnjem zidu, između ostalog kako bi se stvorila optimalna distanca za sagledavanje. Kako se radi o kupatilu manje površine, racionalnije iskorištenje prostora biće ako umjesto klasične kade stavite tuš kadu i time stvorite veći slobodan prostor. Prikazanim projektom rekonstrukcije, osim naravno što smo vaše zahtjeve stavili na vrh liste prioriteta, vodili smo računa kako da se najbolje iskoristi naglašena linearna forma stana, te da se tome prilagode i same zone, kako bi se prostor što kvalitetnije iskoristio, odnosno da svi dijelovi stana budu optimalno organizovani i da čine cjelinu koja je logično funkcionalno povezana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije