Kuća i vrt

Korekcija stana prije useljenja

Korekcija stana prije useljenja
Korekcija stana prije useljenja

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Skoro smo postali vlasnici stana površine 54 m² i u pitanju je novogradnja, tačnije useljenje je planirano u narednom periodu i ono što nam je bitno da uz neka pomjeranja koja ne iziskuju puno ulaganja i vremena dobijemo neko proširenje kuhinje da li u vidu šanka ili kako već, kao i da se iskombinuje prostor za radni sto i elemente koji idu uz njega.

Sandra S., Banjaluka

 

Poštovana,

Analizirajući osnovu Vaše stambene jedinice, svakako se konstatuje da je kuhinja male površine i sa nedovoljnom količinom prirodnog osvjetljenja, ali ono što je ograničavajući faktor u proširenju iste, jeste položaj ventilacione vertikale, kao i sam oblik kuhinje koja je funkcionalno odvojena od dnevne sobe. Prema tome, kao najlogičnije rješenje nameće se da kuhinjski pult u ovom slučaju bude element koji će funkcionalno približiti kuhinju dnevnom boravku. Budući da bi to proširenje išlo nauštrb dnevnog boravka, a kako ne biste izgubili površinu istog, prostor u hodniku, koji ima veliku dubinu, uklanjanjem pregradnog zida postaje dio dnevnog boravka, dok je ostatak prostora u hodniku dovoljan za odlaganje garderobe i obuće u ulaznoj zoni. Što se tiče radnog mjesta, pored komunikacijskog toka ka kupatilu i spavaćoj sobi, prostor ima dovoljno površine za organizaciju radnog stola sa pratećim policama.

Trpezarijski prostor zbog gabarita koji su potrebni za isti, a da bude u direktnoj povezanosti sa kuhinjom projektovan je u uglu dnevne zone, kako bi se pored mogla odvijati nesmetana komunikacija ka balkonu i prema potezu spavaće sobe. Širina koja ostaje pored vrata u hodniku optimalna je za organizovanje američkog plakara na potezu od poda do plafona i time bi bio riješen problem odlaganja garderobe za većinu potreba. Ono što bi svakako bilo poželjno jeste da na tom plakaru, koji će uzevši u obzir veličinu istog imati troja vrata, makar jedna vrata u potpunosti budu od ogledala, jer se radi o prilično dugom, a uskom prostoru, pa da bi se dobio dojam povećanja istog.

Spavaća soba ima visok nivo dnevnog osvjetljenja, jer je dvostrano orijentisana, što sa druge strane ne ostavlja dovoljno prostora za smještanje elemenata namještaja, ali kako je to riješeno degažmanom i ormar koji ide od vrata biće dovoljan za dopunu tog sadržaja. Kupatilo je definitivno male površine i ne izgleda baš racionalno da se pojavi ležeća kada u tom prostoru, jer i tolika ušteda prostora koja se dobija postavljanjem tuš-kade biće i te kako korisna. Prostor balkona definitivno nije mali, kada se u obzir uzme kvadratura stana, ali problem predstavlja linearna organizacija istog, ali kako se istom može pristupiti i iz dnevnog boravka, kao i spavaće sobe, taj potencijal treba iskoristiti time što će se kvalitetnim ozelenjavanjem prostor staviti u funkciju većim dijelom godine i biti produžetak zona na koji je oslonjen. Kao što ste i insistirali, ulaganje ne bi bilo finansijski zahtjevno, a i vrijeme potrebno za izradu je kratko, dok biste dobili funkcionalniji stan prilagođen Vašim potrebama koji ispunjava potrebne projektantske norme.

 

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije