Kuća i vrt

Kuća u prirodi kao oaza za odmor

Kuća u prirodi kao oaza za odmor
Kuća u prirodi kao oaza za odmor

Projektantski savjeti - arhitekta rješava vaše nedoumice, vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Vlasnici smo placa koji ima veću površinu i negdje na dijelu toga davno početu temeljnu ploču površine 7,5x6 metara, pristup je sa jedne strane, dok bi prostor za terasu, koja bi trebalo da bude natkrivena, trebalo da bude sa druge strane. Lokacija je u ravničarskom dijelu koji je okružen šumom, tako da na samom placu ima nekoliko visokih stabala. Naš plan je da u postojećim gabaritima izgradimo objekat na taj način da prizemlje bude jedan prostor, s tim da su kupatilo i hodnik odvojeni i da se smjesti kamin. Takođe, bitna nam je i pozicija stepeništa, jer bismo htjeli da u kosini u potkrovlju dobijemo dvije sobe i interesuje nas kako orijentisati krov i u kom obliku.

Mirjana D. iz Gradiške

Poštovana,

Budući da niste uslovljeni pozicioniranjem ulaza, u tom slučaju je svakako najoptimalnije da se isti organizuje u centralnom dijelu duže strane, odnosno one sa koje se pristupa objektu. Takva pozicija ulaza u Vašem slučaju je najracionalnija iz razloga što je sa jedne strane isprojektovano kupatilo u nastavku i kuhinja, dakle taj servisni dio, dok bi ostatak bio dnevni boravak iz koga bi se pristupalo i nivou potkrovlja. Kuhinja je u ovoj varijanti postavljena uz vanjski zid u liniju "kuhinjskog puta", a na dijelu prema komunikacijskom toku nalazi se i šank, odnosno na drugom kraju i trpezarijski dio. Sam kamin, koji ste naveli kao jedan od prioriteta, svojom pozicijom bi trebalo da ima dominantan položaj, a ujedno i da pravi određenu vizuelnu barijeru između funkcionalnih zona, tako da se kao rješenje nameće centralni dio na potezu od ulaznih vrata ka stepeništu i time ostaje dnevni boravak kao zaokružena cjelina. Kada se uzme u obzir pozicija terase, onda je logično da se krovna ravan penje od iste, a sada da li će biti riječi o jednovodnom ili dvovodnom krovu, stvar je ličnog nahođenja i uklapanja u kontekst lokaliteta.

Uzevši u obzir da je stepenište sa postavkom u ugaonom dijelu iskorišteno na najbolji način i prati nagib krovne ravni, onda je pored te komunikacije potrebno pozicionirati i izlaz na terasu. Sam ulazni dio u vidu hodnika potrebno je napraviti na taj način da, pored komunikacije, ostane dovoljno prostora i za odlaganje garderobe i obuće u ulaznoj zoni. Za ovu vrstu namjene objekata u vidu vikend kuća nema potrebe za velikom površinom kupatila, već isključivo za osnovne kupatilske elemente koji će biti funkcionalni. Prikazanim rješenjem organizacije vikendice pokušali smo ispoštovati sve Vaše zahtjeve u pogledu funkcionisanja prostora i sadržaja koji su potrebni i koji bi u ovakvom odnosu dali skladnu cjelinu.

Dragan Čampara dipl. inž. arh.

Projektant-studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije