Kuća i vrt

Ljekovito bilje: Tikva

Ljekovito bilje: Tikva
Ljekovito bilje: Tikva

Osim što su prelijepih boja - narandžaste, crvenkaste, šarene i zelene, tikve (lat. cucurbita pepo) su prepune vitamina i minerala. Više od 800 različitih vrsta, od onih najmanjih do divovskih, svoje porijeklo vuče iz Afrike i Sjeverne Amerike.

Tikve porijeklom iz Afrike, zbog svoje čvrste kore, u starom Egiptu te antičkoj Grčkoj i Rimu sušile su se na suncu i koristile kao zdjele i tanjiri. One koje potiču iz Sjeverne Amerike služile su za hranu i uzgajale su se na području današnjeg Meksika još prije 9.000 godina. U Evropu su, kao i mnoge druge biljke, dospjele morskim putem, zahvaljujući Kolumbu, tek nakon otkrića Amerike 1492. godine.

Ljekovita svojstva

U tradicionalnom iscjeljivanju, plod se preporučuje kao diuretik, osobama oboljelim od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Dijetalna je hrana za gojazne osobe i dijabetičare, kao i za one s oboljenjem želuca i tankih crijeva.

Protiv upale jajnika i problema menopauze trebalo bi je jesti redovnije i u većoj količini i piti njen sok. Zapaženo je da bundeva dobro čini i oboljelima od psorijaze. Kod zapaljenja bubrega ili bešike savjetuje se svakodnevni obrok od dinstane, neslane bundeve s malo paradajza i sjeckanog crnog luka koji je začinjen kašikom pavlake. Za ublažavanje bolova od proširenih vena treba svježe nastruganu tikvu staviti kao oblogu i držati je duže privijenu.

Ljuštenjem sjemena uobičajene bundeve ne treba uklanjati tanku, srebrnozelenkastu pokožicu jer se u njoj nalazi najviše ljekovitih sastojaka, dok uljane sorte nemaju ljusku već samo prozračnu sjemenjaču.

Riznica vitamina

Tikva se, zahvaljujući svojim sastojcima koji utiču na regulaciju žlijezda lojnica, odavno koristi za umirenje upaljene kože lica usljed pojave akni i mitesera. Zbog tih se svojstava, a posebno obilja vitamina A, koji se u bundevi nalazi u obliku beta-karotena, a koji, između ostalog, podstiče izmjenu materija u koži, ekstrakti tikve nalaze u mnogim kozmetičkim linijama za njegu problematične i masne kože.

Maska za njegu masne kože sklone upalama i aknama, koja će očistiti i suziti proširene pore kože lica, može se pripremiti i kod kuće. U tu svrhu načinite pire od mesa tikve, rasporedite ga po licu i pustite da djeluje petnaestak minuta. Ako želite, pireu od tikve možete dodati i kašiku zobenih pahuljica. Nakon petnaestak minuta masku isperite mlakom vodom.

Tikva sadrži veću količinu beta-karotena, obilje ostalih antioksidansa, vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala, a posebno kalijum i cink, koji svi zajedno imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju cjelokupnog imuniteta organizma. Stoga ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija.

Bundeva snižava holesterol u krvi te štiti od različitih kancerogenih oboljenja. Njeno ulje je suviše dragocjeno da biste na njemu pržili, zato ga upotrijebite za salatu ili kao dodatak u već skuvane čorbe.

Recepti

Sok od tikve: Potrebno vam je 20 grama limuntosa, sedam litara vode, dva kilograma šećera i tri kilograma tikve. Očišćenu i isječenu tikvu stavite u šerpu zajedno sa šećerom i nalijte vodu, te kuvajte dok ne omekša. Propasirajte bundevu s vodom od kuvanja, dodajte limuntos, promiješajte i sipajte u staklene boce. Najbolje je da vreo sok sipate u zagrijane, sterilisane boce, koje zatvorite celofanom i umotate u ćebad dok se ne ohlade. Ovim postupkom se postiže duža održivost napitka u ostavi.

Protiv pantljičare

Djeci se daje 150 do 200 grama svježe očišćenih sjemenki istucanih i pomiješanih s medom, a odrasli uzimaju ujutro na gladan stomak 400 grama sjemenki. Poslije pola sata potrebno je popiti kašiku ricinusovog ulja te ne jesti i ne piti nekoliko sati.

Krem supa od tikve

Potrebno vam je: jedan kilogram tikve, dvije glavice crnog luka, tri do četiri čena bijelog luka, dva paradajza, 50 grama maslaca, dvije supene kašike pavlake, jedan litar goveđe supe, začini - so, biber, crvena paprika i peršun. Tikvu prepolovite i očistite od sjemena. Meso tikve izrežite na kockice. Ispržite luk, dodajte bundevu i dinstajte. Dodajte oguljen, isjeckan paradajz, nasjeckan bijeli luk i začine. Zalijte supom i kuvajte. Kada omeša, sve sastojke usitnite mikserom, prokuvajte i začinite prema ukusu. Gotovu supu pospite sjeckanim listom peršuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije