Kuća i vrt

Mala, ali fleksibilna kuća za odmor (FOTO)

Mala, ali fleksibilna kuća za odmor (FOTO)
Mala, ali fleksibilna kuća za odmor (FOTO)

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice.

Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

Na površini od 45 kvadrata imamo temeljnu ploču za vikendicu i razmišljali smo da li samo postaviti montažnu kuću ili da nastavimo sa klasičnom gradnjom. Šta je, po Vama, bolja i ekonomičnija varijanta? U prizemlju planiramo da imamo dnevni boravak sa kuhinjom u okviru jedne prostorije i ono što nam je bitno da stepenište bude odvojeno od dnevnog boravka, kao i kupatilo, a poslije bismo u potkrovlju organizovali prostor za spavanje. Ulaz bi trebalo da bude sa gornje strane, a sa donje da se izlazi na nivo terena, jer nema opasnosti od poplava budući da je plac na uzvišenju.

Ivana M. iz Neuma

Poštovana,

Prije svega oblik postojeće temeljne ploče je takav da imate mogućnost i klasične gradnje i montažnog objekta. Ako se radi o kvalitetnoj montažnoj gradnji, ona je dugoročno rješenje, ali treba biti realan i sagledati finansijski aspekt.

Osnovna prednost montažne u odnosu na klasičnu gradnju trebalo bi da bude povoljnija cijena po metru kvadratnom, međutim u praksi kod nas to često i ne bude tako. Zvuči paradoksalno, ali prilikom izvođenja zna se desiti da kvadrat montažne kuće izađe cjenovno skuplji od klasične gradnje, tako da treba obratiti pažnju za obje vrste ponude - šta je uključeno u istu, kakva izolacija, stolarija, vrsta krova i svi ostali detalji koji utiču na kvalitet životnog prostora.

Ako ste već naglasili da je ulaz poželjan sa gornje strane, onda ga je bolje pozicionirati na centralnom dijelu objekta, gdje bi se odmah našlo i stepenište za potkrovlje. Naravno, sa druge strane je logičan prostor toaleta, dok u potkrovnom dijelu organizujte kupatilo, jer to je ipak noćna zona i prostor koji treba imati veći stepan intime. Što se tiče same kuhinje, ona bi u ovakvim gabaritima trebalo da bude ugaona i završava se prostorom za ručavanje koji bi bio u centralnom dijelu i mogao se i povećavati u slučaju većeg broja gostiju, što je opcija na koju uvijek treba obratiti pažnju kod kuća za odmor. Naime, na toj vrsti objekata je potrebna veća fleksibilnost prostora iz razloga što broj ljudi koji je koriste zna oscilirati u dobroj mjeri, jer ako se radi o skupovima tu može biti desetak osoba koje moraju imati određenu količinu cjelovitog prostora. Naravno, ostatak je rezervisan za elemente namještaja koji pripadaju dnevnom boravku i kao takvi takođe treba da nude tu mogućnost fleksibilnosti u prostoru. Isprojektovana varijanta Vašeg prostora sadrži ono na čemu ste insistirali u postojećim gabaritima gdje je vođeno računa o pravilnom odnosu cjelina kao i kvalitetnom osvjetljenju u odnosu na položaj na terenu i orijentaciju prema stranama svijeta.

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.
Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije