Kuća i vrt

Mirisi koji odbijaju negativnu energiju

Mirisi koji odbijaju negativnu energiju
Foto: N.N. | Mirisi koji odbijaju negativnu energiju

Bosiljak je poznat kao jedan od omiljenih začina koji daje ukus jelima, a osim što poboljšava varenje hrane, popravlja i raspoloženje.

Njegovi pozitivni mirisni učinci dolaze iz linalola, organskog spoja koji se još nalazi u lavandi i limunu, te je jedan od najčešće korištenih ekstrakata u aromaterapiji i parfemima. Mnoga istraživanja su pokazalala da linalol pomaže u smanjenju stresa mijenjanjem aktivnosti naših gena i sastava krvi. Ima cvjetni miris i prirodno se nalazi u čaju, narandži, grožđu, limunu, paradajzu, ali i lavandi.

Mirisna lavanda opušta tijelo i razbistruje um, pomaže kod glavobolja i nesanice.

Uz to, aromaterapeuti smatraju da aktivira energiju koja iscjeljuje i donosi stabilnost u život. A dokazano je i da uklanja toksine iz doma.

Ruža

Miris ruže opčinjuje, ali ujedno i ublažava stres, raspršuje toksine i negativnost, a u dom unosi strast i ljubav. Jedna istraživačka studija pokazala je da su se kancelarijski radnici koji su gledali ruže osjećali opuštenije i smirenije.

Japanski naučnici nakon što su kancelarije ukrasili vazama punim ružama zaključili su da se zaposlenima snizio broj otkucaja srca, a da je nivo stresa znatno pao.

Orhideja

I orhideje poboljšavaju raspoloženje čak i tokom zimskih dana. Osim toga, praktičari feng šuija vole da koriste orhideje kad povećavaju pozitivnu energiju u sobi. Oslobađaju kiseonik tokom noći i balansiraju energiju dok spavate.

Smatra se da poboljšavaju romantiku, a u drevnoj Kini orhideja se smatrala glasnikom seksualne energije i ključem aktivacije kundalinija.

 

Bosiljak - za manje toksina

Bosiljak je biljka koja privlači pozitivne vibracije u svoje okruženje. Jedna je od rijetkih biljaka koja proizvodi kiseonik 20 sati na dan uklanjajući toksine iz vazduha. Ova "kraljevska" biljka izvrsna je kod liječenja raznih iritacija.

 

Biljka koja čisti vazduh u domu

Aloa vera djeluje protivupalno i antibakterijski, a istraživanja su pokazala da može da apsorbuje 80 odsto etilbenzena u vazduhu. Korisna je i protiv hemikalija iz plastike, namještaja i igračaka. Idealna je za spavaću sobu u koju prodire puno sunčeve svjetlosti. Zato je dobro da je držite na prozoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije