Kuća i vrt

Morski šik u domu

Morski šik u domu
Morski šik u domu

Tokom ljeta sanjamo o obali, suncu, moru, ležanju pod palmama i danima bezbrižnosti. Većinu takvih ugodnih osjećaja prizivamo kao asocijacije na određene slike i predmete poput brodova, plave i bijele boje, užadi i školjki.

Ukoliko ove godine ne možete na more ili vam je ono još daleko, zašto ne biste u životnom prostoru napravili morski šik uz nekoliko dekorativnih predmeta i promjena, te imali mini-predah u svom "nautičkom kutku".

Najlakše je početi od boja, pa okrečite dio stana u starinsku bijelu boju, a možete kombinovati i sve nijanse plave - blijedo ili duboko plavo, akva, tirkiz, mornarički plava... Dodate li plavoj suptilne dodatke u crvenim tonovima, nećete pogriješiti. Plavu boju obavezno kombinujte sa bijelom, posebno ako želite postići mediteranski ugođaj. Uz te dvije boje dobro se slažu blagožuta, terakota, breskva ili lavanda. U svakom slučaju, potrebno je napomenuti kako uz bijelu i plavu ne treba koristiti više od jedne dodatne boje.

Ne zaboravite ni plavo-bijele prugice na zidovima ili prekrivačima, a možete kupiti i jastučnice u mornarskom stilu, te zavjese, koje obavezno moraju biti prozračne, a hranu poslužiti na tanjirima sa prugicama ili iscrtanim ribicama. Zidove i police upotpunite detaljima brodova, sidra, morskih satova, drvenih daščica s porukama, cvjetnim motivima, školjkicama i užadi.

Nećete pogriješiti ukoliko u enterijer postavite neki bijeli komad namještaja, koji obavezno mora biti rustikalan. Recimo, bijele ljestve, stara komoda ili ormar, a ukoliko ste vješti, možete napraviti i policu u obliku broda.

Kreirajte "mini-plažu" u svom domu tako što ćete u veliku prozirnu vazu postaviti pijesak u koji stavite puno školjki i kamenčića. Po želji, u vazu možete postaviti svijeću za dodatni romantični ugođaj.

Prostor ukrasite detaljima od kovanog željeza, terakota vazama s lavandom, oleanderom, ruzmarinom i drugim mediteranskim biljem, školjkama, ukrasima od drveta koje ste sami oslikali bojama te različitim drugim morskim detaljima koje možete pronaći na ljetovanju ili sami izraditi.

Ukoliko imate balkon ili terasu, uredite je drvenim klupama ili stolicama s velikim, mekanim jastucima u veselim bojama, a možete nabaviti viseću ležaljku koju ćete zakačiti i u nju se udobno smjestiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije