Kuća i vrt

Na efikasan način uklonite fleke od kafe

Na efikasan način uklonite fleke od kafe
Foto: N.N. | Na efikasan način uklonite fleke od kafe

Evo načina za njihovo uspješno uklanjanje, u zavisnosti od toga gdje je fleka završila i koliko je svježa.

Ako ste u strahu da nećete moći da otklonite mrlje sa omiljenog stolnjaka, tkanine ili garderobe nastale prosipanjem kafe, ne očajavajte. Evo načina za njihovo uspešno uklanjanje, u zavisnosti od toga gdje je fleka završila i koliko je svježa.

  •  Fleku možete da premažete i smjesom napravljenom od žumanca i glicerina. Zaprljano mesto potom trljajte četkicom, pa ispirajte mlakom vodom.
  • Mrlju možete da očistite odmah po prosipanju kafe tako što ćete još uvijek mokru površinu isprati mineralnom gaziranom vodom.
  • Pomiješajte deterdžent za sudove sa malo vode i soli, pa mešavinu nanosite na mrlju četkicom sve dok ne izblijedi.
  • Napravite mješavinu sirćeta i alkohola u jednakim dijelovima, pa utrljajte na isflekano mjesto, ostavite da odstoji kratko, a potom isperite hladnom vodom.
  • Za tvrdokorne fleke na bijeloj neosjetljivoj tkanini upotrebite "domestos" razblažen sa vodom. Sredstvo utrljajte četkicom, a potom tkaninu pod flekom isperite.

Isflekanu bijelu pamučnu tkaninu možete i da iskuvate na starinski način. U odgovarajući lonac stavite tkaninu, sipajte malo deterdženta za veš pa vodu, tako da tkaninu prekrije. Kada provri, ostavite da ključa od 15 do 20 minuta. Potom sačekajte da se voda ohladi, tkaninu ponovo operite pa hladnom vodom isperite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije