Kuća i vrt

Najveće greške pri dekorisanju doma (FOTO)

Najveće greške pri dekorisanju doma (FOTO)
Najveće greške pri dekorisanju doma (FOTO)

Dekorisanje doma može biti pravi stilski izazov, zbog čega je važno da se prepustite slobodnom duhu uređivanja, ali i da obratite pažnju na sve greške koje vas mogu sputavati u tome!

Dok svi mi želimo da naš životni prostor bude prijatan, udoban i lijep, ukrašen dekorom prema ličnom stilu, često se dešava da iz velike želje za savršenom oazom ipak napravimo ključne greške koje narušavaju harmoniju i ljepotu našeg doma.

Zato smo riješili da vam predstavimo najveće greške u dekorisanju, koje bi trebalo da izbjegavate.

Bijela sofa ili krevet

Bijela boja sofe ili garniture za sjedenje je najčešći izbor- ona je čista, jasna i pruža obilje ideja za dekoraciju okolnog prostora. Ali čak i ako ste riješili da cipele, hranu i pića udaljite od dnevne sobe, sofe su možda najposećenije mjesto u kući, te čak i najobičnije sjedenje (na dnevnom nivou) može ostaviti ružne tragove prljavštine. Ako se pak odlučite za bijeli krevet, obavezno odaberite presvlaku u bež ili sivoj nijansi.

Oštri stolovi

Ako imate djecu koja trče okolo (ili možda to imate u planu) to divno staklo ili mesingani stočić za kafu može predstavljati veliki rizik za nastanak povreda. Zato je bitno da se oslobodite oštrih ivica i uglova i opredijelite se za okrugle stolove, sa glatkim ivicama i tapaciranim dijelovima koji će vam pružati udobnost.

Mermerna ploča

Iako je apsolutno prelijep, mermer je mekši i porozniji materijal koji je sklon oštećenjima i mijenjanju boje, u odnosu na granit ili kvarc. Ako mnogo kuvate na mermernoj ploči, ili ako ne želite da brinete o stavljanju podmetača svaki put kada nekome sipate čašu vina, savjetujemo vas da se opredijelite za neki drugi, trajniji materijal.

Ambiciozni "uradi sam" radovi

Mnogobrojne "uradi sam" tehnike mogu izgledati zabavno kada ih vidite na YouTubeu ili Pinterestu, ali ako do sada niste imali iskustva sa umjetničkim radovima, možda bi bilo bolje da prepustite posao profesionalcima. Čak i najmanje greške koje biste napravili mogu da utiču na brzo habanje i propadanje koje će izgledati neuredno.

Šareni zidovi

Razmislite o najefektnijem desenu koji imate u garderoberu. Da li biste ga nosili svaki dan? Isto pravilo primente na zidove. Jarke boje, deseni i ukrasni detalji na zidovima u dnevnoj sobi nikako nisu dobar izbor, jer osim što će vizuelno smanjiti prostor, one će ga učiniti prenapadnim. Ako zaista imate neku efektnu ideju za zidove, upotrijebite papir u malim, neupadljivim prostorima, kao što je toalet ili deo hodnika.

Dlakavi tepisi

Udobni tepisi od grčke vune su veoma retro i šik, i sasvim sigurno su najbolji prijatelj vaših stopala. Ipak, oni su takođe skloni linjanju i teškom čišćenju, dok je sam materijal pogodan za skupljanje prašine i prljavština.

Bilo šta trendi i skupo

Opremanje doma po poslednjim trendovima je najčešće pogrešan način u dekorisanju, jer upravo koncentrisanje na šik detalje može da izazove prenatrpanost ukrasa i neslaganje sa prethodnim stilom. Poigravajte se sa trendovima koji treba da se prožimaju i upotpunjavaju, i uvek se držite osnove. Pri tome, potrudite se da uvijek kupujete pristupačne komade, koji se kasnije mogu lako izbaciti i promijeniti.

Neudobne trpezarijske stolice

Ovo će možda zvučati očigledno, ali dajte vašim trpezarijskim stolicama mini test. Sjedite na njih prije nego što odlučite da ih kupite. Pri tome, ne sjedajte pravo, leđa priljubljenih za naslon, dok su vam stopala na podu (jer ko zaista sedi tako?) več pronađite neki opušten položaj, prekrstite noge i zaista se uvjerite da će gostima biti dovoljno udobno da sjede na njima.

Prozori bez zavjesa i draperija

Koliko god prozori bez zavjesa često izgledaju moderno i daju prostoru vedrinu i prijatnu energiju, zapravo UV zraci su toliko moćni da mogu da posvijetle i oštete vaše mebl u velikoj mjeri. Plus, vaša dnevna soba će odavati utisak nesređenosti, i nezavršenog dekorisanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije