Kuća i vrt

Namještaj sa dahom prošlosti ne izlazi iz mode

Namještaj sa dahom prošlosti ne izlazi iz mode
Namještaj sa dahom prošlosti ne izlazi iz mode

Prije nego što krenete uređivati prostorije jednu za drugom, dobro je znati u kojem ćete smjeru krenuti, odnosno za koju vrstu namještaja ćete se odlučiti.

 Problem jedino mogu predstavljati cijene, ali uz malo mašte i volje i to se da riješiti. Pogotovo ako ste se odlučili za starinski, odnosno retro namještaj. Najbolje je što neke dijelove namještaja možete pronaći i na tavanu, buvljacima ili kod rođaka, a restauracijom vaš će namještaj izgledati kao iz snova. Ukoliko želite da prvo uredite dnevni boravak, evo nekoliko ideja.

Fotelje su oduvijek bile jedan od glavnih komada namještaja dnevnog boravka. One iz perioda pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina naročito su elegantne i lijepe. Danas se često izrađuju replike tih starih fotelja, a mogu se vidjeti i na buvljacima, pa ako ih nabavite i presvučete novim presvlakama dobićete zanimljiv dio namještaja.

Kada su zidovi u pitanju, možete kupiti tapete s cvjetnim ili geometrijskim motivima ili bijele zidove ukrasiti retro slikama. Malo pregledajte kredence baka jer se u njima kriju porcelanski vintidž dragulji. Jedna od ideja je da uokvirite stare porcelanske tanjire i okačite ih na zid. Na zidu možete da napravite i patchwork od tapeta. Poigrajte se bojama i motivima više tapeta, ali pazite da opet sve bude na neki način skladno.

Kredenac je komad namještaja koji je danas sve rjeđe u upotrebi, ali ljubitelji rustikalnog stila uređenja ipak će se odlučiti za njega. Možete ga obojiti u bijelo ili urediti u vintidž stilu, pa smjestiti u dnevni boravak, a u njega stavite stari čajnik, vaze ili drugo retro posuđe.

I sve više dizajnera namještaja se okreće retro idejama, pa je tako japanski studio za dizajn "Torafu arhitekti" kreirao kolekciju malog namještaja od lakog drveta, koji se može jednostavno rasporediti i pomjerati.

Elementi su manji nego uobičajeni elementi za dnevnu sobu pa tako štede prostor i omogućavaju njegovo efikasnije korištenje. Kolekcija se sastoji od devet komada sa zakrivljenim nogarama i zaobljenim ivicama koje namještaju daju retro crtu. Namještaj se može naručiti s tapaciranim sjedištima, a samo drvo dolazi u bijeloj, sivoj, plavoj i prirodnoj boji hrasta.

Tako ako vam se ne da ili nemate volje da obnavljate stari namještaj, a volite retro stil, možete ga kupiti i u salonima namještaja ili naručiti kod stolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije