Kuća i vrt

Neobično cvijeće za ljepšu baštu

Neobično cvijeće za ljepšu baštu
Neobično cvijeće za ljepšu baštu

Ako tragate za novim, neobičnim vrstama cvijeća, koje će oplemeniti vašu baštu, predlažemo vam ukrasne biljke koje su se već odomaćile u svijetu, a odnedavno mogu da se nabave i kod nas.

Sun patiens, nova "cvjećka" iz familije impatiensa, idealna je za ljubitelje baštenskog šarenila. Cvjeta od kraja proljeća do prvih mrazeva, a krupni cvjetovi mogu biti bijele, tamnonarandžaste, tamnoroze i svijetlocrvene boje. Podsjećaju na veliku, užarenu loptu široku oko 45 cm, a visoku oko 50. Listovi su tamnozeleni, tako da je divan kontrast. Ova prelijepa cvjetnica, otporna na toplotu, kišu, gljivične bolesti, insekte i kratkotrajnu sušu, dobro podnosi i sunce i polusjenku, a najviše joj odgovara dobro drenirano zemljište bogato humusom. Što se njege tiče, preporučuje se prihranjivanje spororazlažućim đubrivom na dva-tri mjeseca i zalijevanje na sedam do 10 dana. Dobro uspijeva u bašti i u većim saksijama.

Crveni tepih ima neodoljive crvene cvjetove i tamnozelene mirisne listove. Ova višegodišnja biljka je visoka oko 15, široka od 30 do 45 cm, a purpurni cvjetovi se pojavljuju u maju i junu. Prija joj bašta i sunce, rastresito i umjereno vlažno zemljište, ne traži posebne uslove. Možete da je posadite duž stazica u vrtu.

Kalibarahoa ima mnoštvo sitnih cvjetova zvonastog oblika i veselih boja, koji se pojavljuju od maja do oktobra. Dobro podnosi sve vremenske uslove, čak i vjetar, brzo raste. Nakon sadnje bi trebalo otkinuti vrhove grančica, odnosno dva posljednja listića. Isti postupak ponoviti za dvije-tri nedjelje. Važno je da se biljka redovno zalijeva i prihranjuje 15 dana poslije presađivanja. Preporučuje se dodavanje tečnog gvožđa jednom u 10 dana, da bi cvjetovi bili raskošniji. Od najnovijih sorti, kod nas mogu da se nabave: Kalibrahoa Mliječni put bijele boje, kao i ponoćnoplava i nježnoroze.

Lipija ima ljubičaste cvjetove, raste do 20 cm, cvjeta od kraja proljeća do početka jeseni. Odgovaraju joj svijetla mjesta, uspijeva na svakoj vrsti zemljišta. Zalijeva se umjereno i dobro podnosi sušu. Pošto može da se gazi, odlična je zamjena za travnjak. Sadi se i na kosinama, jer sprečava eroziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije