Kuća i vrt

Njujork, prvo iskustvo sa izgradnjom garsonjera

Njujork, prvo iskustvo sa izgradnjom garsonjera
Njujork, prvo iskustvo sa izgradnjom garsonjera

NJUJORK - Gradske vlasti Njujorka, gdje je od 1987. zabranjena izgradnja stanova površine ispod 37 kvadratnih metara, riješile su da izađu u susret rastućem broju samaca i odobre izgradnju zgrade sa garsonjerama od 24 do 33 kvadratna metra.

Šampion po broju zgrada formata XXL, Njujork, želi sada da se isproba i u gradnji mini stanova, prenosi list "Figaro".

U ovom američkom gradu sve više je samaca, tako da su gradske vlasti odlučile da dozvole izgradnju na Menhetnu nove pilot zgrade od 9 spratova sa 55 garsonjera.

Površina stanova u ovoj devetospratnici kreću se od 24 do 33 metara kvadratna metara.

Stanovi imaju mini kuhinje, zajedničku prostoriju, kupatilo sa tušem, velike prozore, a plafon je visine 2,89 metara kako bi prostor izgledao veći.

Prema zvaničnim podacima, 31 odsto žitelja Njujorka živi samo, kako mladih tako i starijih.

"Većinu stasnovnika Njujorka više ne sačinjava tipična četvoročlana porodica sa dvoje djece. Ljudi sada kasnije stupaju u brak, razvode se, duže žive. Agenti za nekretnine i dalje nude veće stanove sa jednom, dvije ili tri spavaće sobe, što nije u skladu sa novim potrebama", objašnjava Tobias Orivol, odgovaran na projektu "Moj mikro Njujork" (My Micro NY).

U nekadašnjem brodogradilištu u Bruklinu, na desetine radnika angažovano je na izgradnji mini studija, koji će potom biti odvezeni kamionima na opštinski plac u 27. ulici na Menhrtnu gdje treba da nikne nova zgrada za samce.

Sklapanje zgrade trajaće dvije nedjelje i počeće u julu. Potom će biti postavljen krov, fasade od cigle, okončani finalni radovi, kao i uređenje okoline.

Na svakom spratu zgrade stanarima će biti na raspolaganju zajednički velika kuhanja, sala sa TV-om, vešernica, fitnes sala.

Zakonom iz 1987. o smještaju porodica u Njujorku je zabranjena izgradnja stanova površine ispod 37 kvadratnih metara.

"Samo 18 odsto zajednica osoba u pogledu dijeljenja stambenog prostora u Nujorku su porodice sa djecom mlađom od 25 godina, dok četvrtinu čine mladi koji žive zajedno iz različitih razloga, često ilegalno, jer zakon grada Njujorka zabranjuje da više od tri osobe koje nisu u rodbinskim vezama dijeli isti stan", objašnjava direktor nevlaine organizacije koja se bavi problemom stanovanja, CHPS, Sara Votson.

Ukoliko ovaj pilot projekat bude uspješan, Njujorčani se nadaju da će zabrana gradnje garsonjera u njihovom gradu postati prošlost.

U Parizu prosječna površina stambenog prostora po stanovniku 2013. iznosila je 31 kvadratni metar, saopštio je Zavod za statistiku Insee.

Prema podacima statističkog zavoda Eurostat iz 2011, prosječna površina stambenog prostora u Madridu bila je 33 kvadratnih metara, u Rimu 40, Stokholmu 37, a u Sofiji 20 kvadratnih metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije