Kuća i vrt

Novi hit u uređenju enterijera: Praznici u znaku srebrnog eukaliptusa

Novi hit u uređenju enterijera: Praznici u znaku srebrnog eukaliptusa
Foto: N.N. | Novi hit u uređenju enterijera: Praznici u znaku srebrnog eukaliptusa

Iako ste zapravo zadovoljni uređenjem svog doma, ipak imate osjećaj da u njemu nedostaje neki detalj zbog kojeg bi se vaš enterijer činio prirodnim, svježim i spremnim za novu godinu. Ukrašavanje prostora zelenilom raznovrsnih biljaka potez je koji će vam s malo ulaganja omogućiti da stvorite potpuno drugačiji utisak.

Eukaliptus je u posljednje vrijeme vrlo popularna biljka kada je u pitanju uređenje enterijera. Najtraženija je vrsta pod nazivom Eucalyptus cinerea s efektnom srebrnkastom površinom. Od eukaliptusa se prave razni vijenci, njime možete ukrasiti sto za večeru, a takođe je popularan dodatak vjenčanim buketima.

Mnogima je poznat kao omiljena poslastica koala. Postoji čak 700 vrsta eukaliptusa, a preslatke životinje hrane se sa njih sedamdesetak.

Osim koala, ovu biljku vole i ljudi. Tako je mnogi koriste prilikom tuširanja. Osim što opušta, miris eukaliptusa pomiješan s vodenom parom olakšava disanje kod začepljenog nosa i prehlade.

Osim kao dio grandioznih aranžmana, divno će izgledati i ako ga jednostavno samog stavite u vazu i izložite na posebno mjesto.

Dodir prirode zbog kojeg će vaš dnevni boravak izgledati fantastično može biti svega nekoliko grančica eukaliptusa, koji svojim oblim listovima stvara zaista zanimljiv prizor. Smješteni u dekorativnu vazu, nježni listovi mladog eukaliptusa izvrsno će izgledati na noćnom ormariću u vašoj spavaćoj sobi, na sredini stola u trpezariji kao glavni ukras ili na polici u dnevnom boravku pored knjiga i ostalih dragih sitnica. Grane eukaliptusa možete složiti u veći aranžman, objesiti sa stropa, omotati oko ukrasnog okvira ili dodati kao posebno upečatljiv detalj na svečani sto.

PRAZNICI

Uređivanje doma u praznično doba, kao i svaka druga intervencija u prostoru danas, takođe je podložno različitim trendovima. Počevši od boja pa do materijala, često se profiliraju određeni pravci koje usvajaju najpoznatiji brendovi. Posredno iz toga inspiraciju vuku blogeri, čije radove pronalazimo na Instagramu i Pinterestu, riznicama ideja kojima možemo pribjeći svi.

Ovog Božića "in" je zelenilo koje nije uobičajeno božićno. Dakle, mnogo više od standardne ponude - silver, nordijske, kavkaske i kolorado jele i obične smreke. Omorika, duglazija, tisa, razni nestandardni borovi veoma su popularni u božićnim aranžmanima. Ali ipak najveći ovosezonski hit je - eukaliptus. Božićni vijenac je prvo što vidite po dolasku kući, zato nabavite jedan od eukaliptusa, koji će vašem domu dati svježinu, notu zelenila i ukras koji će dati novu dimenziju prazničnog uređenja.

Eukaliptus u kupatilu

Svima je poznato da tuširanje toplom vodom na kraju napornog i stresnog dana oslobađa od napetosti, ali i da taj doživljaj može biti još bolji i ljekovitiji ako tokom tuširanja udišemo miris mente koji se miješa s vodenom parom.

Ovaj prepoznatljiv miris dolazi upravo od eukaliptusa. Sve što treba da uradite jeste da u blizini tuša okačite buketić eukaliptusa, ali da pazite da voda ne ide direktno na njega. Tokom tuširanja dodatno ćete se opuštati udišući ovaj relaksirajući miris.

Dodatni efekat ovakvog tuširanja jeste olakšavanje disanja kod začepljenog nosa i prehlade, baš sada kada je sezona gripa. Upravo iz ovog razloga eukaliptus je čest sastojak preparata koji se koriste za lakše disanje i stavljaju u osvježivače vazduha.

Kada ga držite u kupatilu dok se tuširate, vodena para će otpustiti esencijalna ulja eukaliptusa, koja pomažu u pročišćavanju začepljenog nosa i upale povezane s infekcijom sinusa i bronhija. Za maksimalan efekat, biće dovoljan i manji svežanj grančica eukaliptusa, koji može da traje oko mjesec dana. Oprez je potreban ukoliko imate psa ili mačku u domu, koji nikako ne smiju da dođu u dodir s eukaliptusom, jer ako ga pojedu, može da bude izrazito toksičan za njih.

Pored buketa s eukaliptusom, možete kreirati bukete s lavandom, ruzmarinom, metvicom i stabljikama lumuna trave. Samo uvežite biljke konopcem i zakačite ih za tuš. Jednostavno, a učinkovito!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije