Kuća i vrt

Orhideje važe za zahtjevno cvijeće

Orhideje važe za zahtjevno cvijeće
Foto: N.N. | Orhideje važe za zahtjevno cvijeće

Kao što postoje pravila za uređenje određenih prostorija u stanu, izbor namještaja, materijala i oblika koji moraju odgovarati tom dotičnom prostoru, tako i prilikom odabira biljaka postoje pravila koja će biljka i gdje u našem domu najbolje uspjevati, kako je treba negovati da bi se to dogodilo, a šta nikako ne smijemo da učinimo.

Kupatilo je često vlažna prostorija, ukoliko ima dosta svjetla, u nju ćemo smjestiti orhideje.

Mini Orhideje (Phalaenopsis) – njima treba dosta svjetla, ali ne direktnog južnog; za njih je idealan istočni prozor. Ako nema dovoljno svjetla, lišće će biti tamno i neće cvjetati. Ako je tako, pronađite joj bolju poziciju, stavite je bliže prozoru, ali nikako direktno na južni! Ove biljke vole tople i vlažne prostore, a centralno grijanje isušuje vazduh.

Zbog toga ako imate u kupatilu dosta svijetla – to je idealno mjesto za njih. Ne vole oscilacije u temperaturi, nagle promjene, promaju, a presađivanje im uzrokuje stres. Jednom u dvije godine dobro ih je presaditi, ali uvijek u supstrat za orhideje (puno kore drveta) i to nakon cvjetanja.

Treba je zalivati kad vazdušno korjenje poprimi sivkastu boju, najbolje ih je dobro natopiti i iscediti. Za vrijeme cvjetanja ih prihranjujte – duže ce cvjetati.

(NN/lepaisrecna.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije