Kuća i vrt

Oslobodite se neprijatnih mirisa u stanu

Oslobodite se neprijatnih mirisa u stanu
Oslobodite se neprijatnih mirisa u stanu

Bez obzira na to koliko se trudili da kuću stalno održavate čistom, teško je otarasiti se nekih mirisa.

Dolazak gostiju može se, zato, pretvoriti u pravu noćnu moru. Slijedite ove savjete kako bi vaš dom uvijek mirisao lijepo i svježe.

Obratite pažnju na kuhinju

Mirisi koji nastaju tokom kuvanja, đubre i ostaci hrane, voće ili povrće koje je počelo da truli… Sve to kuhinju čini jednim od najkritičnijih mjesta kada su neugodni mirisi u pitanju. Operite frižider i prebrišite ga mješavinom sirćeta i vode, a u kantu koju ste oprali sipajte sodu bikarbonu, prenosi Lj&Z.

Natopite sudoperu i slivnike sirćetom

Neugodni mirisi načćešće nastaju i zadržavaju se u onim dijelovima stana gdje prolazi voda, bez obzira na to koliko često ih perete. Natopite slivnike sirćetom, ostavite da odstoji 5 minuta a zatim isperite i ružni mirisi će nestati.

Operite tepihe

Svima nama desilo se da potpuno zaboravimo na pranje tepiha. Ako trenutno nemate mogućnosti za to, pospite tepihe sodom bikarbonom, ostavite da odstoji najmanje 15 minuta, a zatim usisajte.

Održavajte higijenu svojih ljubimaca

Miris koji kućni ljubimci ostavljaju za sobom ponekad je veoma jak, pa se potrudite da s vremena na vrijeme okupate svog miljenika i obavezno redovno čistite posudu sa posipom.

Provjetrite prostorije

Šta god da preduzmete neće vrijediti ako redovno ne provjetravate dom. Otvorite širom vrata i prozore, i promaja će odnijeti sve neugodne mirise.

Upalite mirišljave svijeće

Srećom, danas je izbor mirisnih svijeća ogroman, a najbolji efekat postići ćete ako ih rasporedite po različitim mjestima u stanu, uključujući i kupatilo i kuhinju. Isti efekat postići ćete i ako malo ekstrakta od vanile natrljate na sijalice – toplota će podstaći oslobađanje mirisa.

Prirodne arome

Ukoliko ste ljubitelj prirodnih aroma, postavite u različite prostorije osušenu lavandu, štapiće cimeta ili mješavinu koju ćete dobiti tako što ćete preseći pomorandžu, izdubiti pulpu i pomiješati je sa solju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije