Kuće i vrt

Otvorena najveća džamija u Turskoj

Otvorena najveća džamija u Turskoj
Foto: Tanjug/AP | Otvorena najveća džamija u Turskoj
Anadolija

​Čamlidza, najveća novoizgrađena džamija u modernoj Turskoj, koja je prvim ezanom za jutarnju molitvu otvorena za vjernike, smještena je na brdu na azijskoj obali Bosfora, odakle se pogled širi na gotovo cijeli Istanbul.

Vjerski kompleks će na dan svečanog otvorenja dobiti novi naziv, a očekuje se da ga otvori turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Džamija je izgrađena u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Džamija je otvorena juče povodom noći Lejletu-r-regaib koja obilježava početak tri sveta mjeseca u hidžretskom kalendaru, javila je Agencija Anadolija.

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umetnički atelje i veliki parking.

"Uporedo s džamijom, izgrađeni su i propratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90 dunuma (dunum je 1.000 metara kvadratnih). Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima", izjavio je čelnik Udruženja za izgradnju i očuvanje džamija i kulture u Istanbulu Ergin Kulunk.

On je istakao da je želja bila da džamija bude izgrađena u turskom stilu, ali je na konkursu izabran projekt dve arhitektice koji je dodatno dorađen tako da džamija predstavlja delo osmanske, seldžučke, ali i moderne gradnje.

Džamija je inspirirana djelima Mimara Sinana, ali nije njihova kopija.

Dimenzije džamije pune su simbolike. Bogomolja ima šest munara, koje predstavljaju imanske šarte, odnosno šest stubova islama. Četiri (sa tri šerefa) su visoke po 107,1 metar, a dve (sa dva šerefa) su visoke po 90 metara.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Alahovih imena, a na površini od 220 metara biće ispisana sura al-Feth.

Džamija može primiti više od 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu i su spoljnom dvorištu oko 22.500).

U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Pretvorite kupatilo u oazu mira
Kuće i vrt

Pretvorite kupatilo u oazu mira

Probudite baštu iz zimskog sna
Kuće i vrt

Probudite baštu iz zimskog sna

Prvo obrišite prašinu pa usisavajte
Kuće i vrt

Prvo obrišite prašinu pa usisavajte

Najčitanije