Kuća i vrt

Ovo je najskuplja kuća u Evropi

Ovo je najskuplja kuća u Evropi
Ovo je najskuplja kuća u Evropi

Najskuplja kuća u Evropi nalazi se na francuskoj rivijeri, u blizini Nice. Vila Leopolda izgrađena je 1902. za ljubavnicu belgijskog kralja Leopolda II., Blanče Zelia Džozefin Delakro. Nakon njegove smrte, Blanče je izbačena, a vilu je uselio kraljev nećak, kralj Albert I.

Tokom godina mijenjala je vlasnike, a među njima su bili Teresa Vitali, Ogden Kodman, Isak Valton Kilam, predsjednik Fiata Đani Anjeli te Kanađanka Doroti J. Kilam. Od 1987. vlasnici su postali bankar Edmond Safra i njegova supruga Lili.

Nakon njegove smrti, ona je za kuću dobila ponudu koju nije mogla odbiti: 370 miliona evra i još 19,5 za namještaj. Zainteresovani kupac bio je ruski oligarh Mihail Prokhorov. Svoju ponudu i polog od 39 miliona evra pokušao je povući kada je udarila kriza 2008., no sve je završilo tužbom u korist udovice.

 

A few years ago, Villa Leopolda built by #King Leopold II of Belgium was on sale for 390 M € #villefranchesurmer

A photo posted by Philippe Meert (@philippemeert) on

 

Posjed se prostire na gotovo 8 hektara površine. Vila ima 19 spavaćih soba, mnogobrojne sportske terene mini kino, nekoliko kuhinja i trpezarija te nekoliko bazena.

Tokom I. svjetskog rata korištena je kao vojna bolnica, a nekoliko decenija kasnije i kao set za snimanje Hičkokovog filma “Uhvatite lopova”.

(Punkufer.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije