Kuća i vrt

Palma uz krevet, kaktus uz kompjuter

Palma uz krevet, kaktus uz kompjuter
Palma uz krevet, kaktus uz kompjuter

Biljke su dokazano najbolji način da se pročisti vazduh u sobi, ali i ukrasi prostor.

Saksijsko cvijeće može da se drži u svakoj prostoriji ukoliko se odaberu prave biljke. U zavisnosti od veličine prostora i mjesta na kojem će se nalaziti, treba birati biljku koja je ujedno i pročišćivač vazduha.

Formaldehid je najopasniji otrov koji se nalazi u svakom stanu. Ima ga u pjeni za izolaciju, ljepku, iverici, plastici, tepisima, zavjesama, osvježivačima prostora, dezodoransima, kozmetičkim preparatima i sredstvima za čišćenje, pa i paprirnatim maramicama i kuhinjskim ubrusima. Pošto su biljke najpouzdaniji borac koji za 24 časa može da ukloni 90 odsto toksičnih isparenja - nabavite saksiju za svaku prostoriju.

Predsoblje

Pošto je predsoblje najmanja prostorija i obično najuža, u slobodnom ćošku može se smjestiti sanseverija. Ova biljka, poznatija kao indijansko pero ili sablja, odličano čisti vazduh. Ujedno, sanseverija je uska biljka koja ide u visinu. Ukoliko dobije previše izboja treba je rasaditi, jer izboji počinju da se lome i padaju, a ne izgledaju lijepo kada se vežu. Za sanseveriju se, inače, vjeruje da ljudima oduzima energiju, pa je ovaj dio stana, zaista, najbolje mjesto. Dracena je podjednako dobar izbor, ali samo u slučaju da prostorija ima prirodno svjetlo.

Kuhinja

Hlorofitum se naziva i zeleni ljiljan (jer listovi podsjećaju na ovo cvijeće) ili zeleni pauk. Ovo je dobro poznata biljka sabljastih listova koji imaju bijele pruge u sredini. Lijepo izgleda kada listovi “padaju”, pa je idealna da se stavi na kuhinjski element i tako ne smeta domaćici. Traži veoma malo njege, a uz povremeno zalivanje trajaće godinama.

U kuhinji koja ima unutrašnju prozorsku dasku mogu se smjestiti orhideje koje vole vlažan vazduh i isparenja koja dolaze od šporeta. Bake sa razlogom na prozorskoj dasci čuvaju afričku ljubičicu, jer je to najbolje mjesto za njih.

Spavaća soba

Sve vrste palmi su dobar izbor za spavaću sobu. Za sobnu palmu se vjeruje da poboljšava potenciju, a pošto provjereno dobro čisti vazduh, nema razloga da se ova biljka ne nađe kraj bračnog kreveta. Listovi su meki, ne traži mnogo njege, pa će palma u lijepoj posudi biti odličan ukras.

Kupatilo

U ovoj prostoriji rijetko kada ima prirodnog svjetla, pa je paprat najbolji izbor. Ukoliko, pak, postoji prozor, orhideje će odlično napredovati zahvaljujući vlažnom vazduhu. Asparagus je još jedna biljka koja će uspijevati u kupatilu, ali ukoliko listići počnu da otpadaju, znači da je treba prebaciti na drugo mjesto.

Dnevna soba

Ciklama, fikus, oleandar, adam, difenbahija i bršljen ne bi trebali da se nađu u dnevnoj sobi u kojoj boravi kućni ljubimac. Zbog toga, spatifitum može da bude lijep ukras pogotovo u dnevnim sobama koje su okrenute ka sjeveru, jer mu prija sjenka. Sobni gerber je divan ukras, jer su cvjetovi, uz pravilan uzgoj i prihranu, prekrasnih jarkih boja. Sobni gerber odlično podnosi vrućinu, ali traži redovno zalivanje.

Aloe vera je pravi izbor za one koji vole da najveći dio dana imaju uključen televizor, jer uklanja zračenje ekrana.

Radna soba

Kaktusi su najbolji drug kompjutera. Upijaju elektromagnetno zračenje i odlično napreduju ukoliko ima dovoljno prirodnog svjetla. Radni sto nije mjesto na kojem se mnogo maše rukama, pa je to dobar kutak za bodljikave biljke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije