Kuća i vrt

Pet koraka do doma iz snova

Pet koraka do doma iz snova
Foto: N.N. | Pet koraka do doma iz snova

Gradnja kuće, renoviranje ili kupovina stana situacija je sa kojom se, gotovo svaka osoba, prije ili kasnije mora uhvatiti u koštac. I onda nastaju problemi: kako napraviti pravi izbor, gdje pronaći pouzdane majstore, koliko vremena planirati, koliko novaca izdvojiti...

Kada gradite kuću, zapravo biste trebali više da uživate, a manje da brinete, jer vi gradite mjesto za porodicu, mjesto za odmor, okupljanja, mjesto za uspomene. Vaše mjesto stanovanja nije samo mjesto gdje živite - to je vaš dom!

Tradicionalno, kuće su se gradile od standardnih građevinskih materijala, šupljih betonskih blokova i klasičnih punih cigli. Danas, kada je tradicija zamijenjena naprednijim, bržim i efikasnijim rješenjima u svakom poslu, prije početka gradnje, treba uraditi nekoliko važnih zadataka koji će osigurati najbolja rješenja i sačuvati vas od problema sa kojima se suočava tradicionalna gradnja.

Pa idemo zajedno riješiti taj domaći zadatak!

Zadatak 1 – Pronaći kvalitetne građevinske materijale

Inžinjeri i naučnici su tridesetih godina prošlog vijeka naročito bili motivisani da pronađu alternativni građevinski materijal koji bi štedio energiju i bio napravljen isključivo od prirodnih materijala. Prirodni sastav materijala bi omogućio boravak u zdravom i prijatnom okruženju, njegova struktura dobru termo izolaciju, a čvrstina i jačina – stabilnost i trajnost objekta. Tako je nastao YTONG, porobeton koji je omogućavao laku gradnju i uštedu energije, odnosno, uštedu novca.

Danas se ovaj materijal, pod rukovodstvom kompanije Xella BH, proizvodi i u našoj zemlji, a njegov kvalitet, pored brojnih zadovoljnih korisnika, potvrdili su i njemački stručnjaci koji su YTONG proglasili brendom 20. vijeka u oblasti građevinarstva.

Zadatak 2 – Sačuvati toplinu i ugodnost doma

Svakako biste u svom domu željeli imati idealnu klimu tokom cijele godine, kao i ugodno prozračne prostorije. Zbog svojih šupljina i ćelijaste strukture, YTONG je odličan termoizolator, a zahvaljujući 100% prirodnom mineralnom sastavu, ovaj građevinski materijal je paropropustan čime dozvoljavaja kući da „diše“. To omogućava čist i prijatan vazduh u domu, bez vlage i velikih vrućina. Dakle, štedit ćete kako na grijanju, tako i na sanaciji buđi i hlađenju. Također, u prostoriji građenoj od tradicionalnih materijala prvo se zagrijavaju sami zidovi, pa tek onda počinje da se grije prostor. Bijeli YTONG blokovi omogućavaju zagrijavanje i hlađenje prostorije brže od klasičnih materijala, čime se ostvaruju značajne uštede u računima tokom cijele godine.

Zadatak 3 – Graditi brže

Kako se ovi energetski efikasni blokovi proizvode u većim dimenzijama, ostvarićete velike uštede u vremenu potrebnom za gradnju, jer je klasični blok znatno manjih dimenzija i iziskuje više vremena za izgradnju. Za gradnju YTONG blokovima koristi se malter za lijepljenje debljine 2-3mm, dok se za klasične materijale koristi mnogo više, čak do 2cm. Ovako tanak sloj maltera omogućava formiranje idealnog sloja između dva bloka, čime se, pored sprečavanja većih gubitaka toplote tokom same eksploatacije objekta, dobija i stabilniji zid. Osim samog procesa gradnje, završna obrada zidova izgrađenih YTONG blokovima je, također, brža od klasične, jer se i ona radi u tankom sloju, čime u konačnici dobijamo veću neto kvadraturu korisnog prostora. Više prostora, znači i više mjesta za vas.

Zadatak 4 – Platiti samo jednom

Danas kada živimo brzo i kada nam vrijeme znači novac, nemamo puno prostora za greške. Modernom čovjeku je potrebno brzo i kvalitetno rješenje, a YTONG kuće su napravljene da traju. To znači da za cijenu koju plaćate samo na početku dobijate i garanciju da ćete uštedjeti na materijalu i vremenu prilikom gradnje, ali i na troškovima življenja i održavanja YTONG kuće. I ne samo da ćete obezbijediti idealan životni prostor za vašu porodicu, YTONG kuća ostaje na raspolaganju i budućim generacijama.

Zadatak 5 - Odličan 5

Domaći zadatak svakog inžinjera, arhitekte i vašeg dobavljača materijala jeste da vam predoči pogodnosti gradnje prirodnim materijalima. Kako se kuća gradi samo jednom, a u njoj živi zauvijek, važno je da na vrijeme donesete pravu odluku kada je u pitanju izbor materijala.

Gradnja kuće je kao uklapanje dijelova slagalice. Svaki blok se idealno uklapa sa drugim, ostavljajući vam vrlo malo prostora za grešku. Sada kad smo uradili domaću zadaću, uviđate da vam nedostaje samo jedan detalj, a to je vaša odluka da izaberete najbolji materijal sa kojim ćete doći do svog doma iz snova.

Za više informacija o YTONG materijalima pozovite besplatni info telefon 080 02 02 29 ili posjetite web stranicu www.ytong.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije