Kuća i vrt

Pet savjeta za dekorisanje enterijera tapetama

Pet savjeta za dekorisanje enterijera tapetama
Foto: N.N. | Pet savjeta za dekorisanje enterijera tapetama

Prilika da uredimo dom po svom ukusu je nešto čemu se svi radujemo i čemu pristupamo sa posebnom pažnjom.

 Koliko god da smo zadovoljni izgledom našeg stana ili kuće za koji smo se prvobitno odlučili, poslije određenog vremena bi neke stvari trebalo promijeniti, a prostor osvježiti.

Ako ste se odlučili da u svoj dom unesete promjene, krenite od manjih stvari. Ne morate promijeniti kompletan nameštaj da bi vaš dom izgledao modernije, dovoljno je da osvježite jedan dio prostorije, a najveći efekat će svakako imati drugačiji izgled zidova. Budući da su tapete ponovo popularne u opremanju enterijera, predstavljamo vam pet savjeta za njihov izbor.

Najprije odredite željeni stil

Ako se opredijelite da dizajn enterijera poverite arhitekti, on će vas svakako konsultovati oko željenog stila opremanja. Takođe, izbor preovladavajućeg stila biće poželjan i ako stan opremate samostalno. Od izabranog stila zavise radovi koji prethode lijepljenju tapeta, recimo gipsarski dio posla i postavljanje rasvjete. Bilo da se opredijelite za moderan minimalistički stil, svedeni skandinavski, rustični, romantičan, retro ili klasičan stil, probajte da ga se držite u potpunosti.

Vodite računa o bojama

Upotreba boja u dizajnu enterijera je stvar koje se mnoge osobe na neki način plaše. Ako sami uređujete svoj prostor potrebno je da pažljivo planirate gdje će se koja boja naći i koliko puta će se ponoviti. Preporuka je da se osim bijele, u prostorijama nađu najviše još tri boje, koje opet treba da budu u istom tonalitetu. Ako je prostorija bela, a namještaj neutralan, boje drveta, bijeli ili siv, interesantne tapete u dvije boje će osvježiti prostor i dati mu život. U tim situacijama, tapete su te koje pružaju identitet prostoru.

Sve linije u istom pravcu

Prilikom izbora tapeta obratite pažnju na njihov dezen, naročito ako imate namještaj, draperije i tepihe sa dominantnim linijama. Na primjer, ako želite da sačuvate stare stolice sa horizontalnim linijama na mebl štofu, i krugove ili elipse na zavjesama, izražena geometrija na tapetama će biti previše. U takvim prilikama radije birajte one tapete sa sitnim ornamentima ili cvijetnim dezenom!

Efektan zid

Često se desi da nakon renoviranja stana shvatite da imate jedan ili više zidova u stanu koji nemaju baš nikakvu funkciju. Na takvom zidu se ne nalaze slike, ni komadi nameštaja, a djeluju nekako prazno. Idealna prilika za kreativnu dekoraciju zidova koji će osvježiti prostor, a dobra ideja je da se takav zid obloži tapetama koje su stilski povezane sa namještajem. Zid sa tapetama tako dobija smisao i estetsku povezanost sa ostatkom prostorije. Za te prilike pogodne su tapete sa više boja i dominantnijom grafikom.

Ako niste baš zainteresovani za eksperimentisanje sa bojama, možete se opredijeliti za tapete sa sivim ili srebrnim vertikalnim linijama. Sa prugama u boji je teško pogrešiti, ali ipak vodite računa da se boje pruga uklapaju sa namještajem ili da njihova boja baš fali jednoličnom namještaju. Takav zid treba da je u cijelosti vidljiv tokom boravka u prostoriji. Na taj način pažljivo odabranim tapetama naglašavate jednu ambijentalnu cjelinu.

Tapete i u kupatilu

Poslednjih godina trend u svetu je postavljanje tapeta sa smjelim dezenima na neočekivanim mjestima kao što su kupatilo i plafoni. Na taj način se likovnost tapeta odlično koristi kao neočekivani detalj u ambijentu koji daje potpuno novu notu prostoriji.

U kupatilima i toaletima tapete se postavljaju uglavnom iznad nivoa jednobojnih keramičkih pločica ili na zidu na kom se nalazi mašina za veš. Takve tapete su najčešće cvijetnih motiva ili sa geometrijom u retro stilu. U kupatilima sa dobrom hidroizolacijom ne postoji opasnost od brzog propadanja tapeta. Za savremeni dizajn enterijera cijelog doma, pa i ove prostorije, tapete su postale neizostavan detalj.

Kao što mijenjate garderobu u skladu sa novim trendovima, tako treba voditi računa i o tome povremeno osvježite i modernizujete svoj stambeni prostor. Zanimljive tapete će vas koštati manje nego renoviranje cijele prostorije, a promjena će sigurno biti efektna.

(NN/kucastil.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije