Kuća i vrt

Plakare i cipelarnike pravite po mjeri

Plakare i cipelarnike pravite po mjeri
Plakare i cipelarnike pravite po mjeri

Bez obzira na to koliki nam je stan, uvijek je malo prostora za odlaganje garderobe i obuće.

Valja se potruditi da plakare, a naročito cipelarnike, ne postavimo u okviru dnevnih zona stana, nego da ih stavimo u hodnik ili spavaće sobe.

Na našem tržištu može da se nađe širok izbor modela ove vrste namještaja, vrlo često po pristupačnim cijenama. Takođe, ukoliko želite, možete da nabaviti i komade inostranih proizvođača koji vam omogućuju da ih, u velikoj mjeri, prilagodite svojim potrebama. Oni se sastoje od modularnih elemenata koje sklapate prema svojim potrebama. Nije potrebno napominjati da su cijene ovakvog nameštaja daleko više.

Varijanta pravljenja cipelarnika i plakara po mjeri prostorije u kojoj će se nalaziti može se nazvati optimalnom.Širok dijapazon dezena i kvaliteta materijala obezbijediće da se ovako napravljen komad namještaja dobro uklopi u svaki prostor.

Bilo da kupujete već gotov ili ste riješili da pravite cipelarnik, obratite pažnju na nekoliko stvari. Stavite ga tako da ne ometa kretanje u hodniku i ne ugrožava zonu ulaza. Dezen i boju uklopite sa bojom zidova, kao i sa osvjetljenjem.

Otvoreni tip

AKO odlučite da plakar napravite u spavaćoj sobi, sve može da bude i “na izvol'te”. To jest, s obzirom na to da vam u spavaću sobu niko ne ulazi, možete da napravite plakar sa otvorenim policama i fiokama, šipke za kačenje odjeće i ostale elemente za skladištenje koji će vam omogućiti da vam svaki komad odjeće bude odmah na dohvat.

Povedite računa o tome koliki vam je cipelarnik potreban, kako biste izbjegli situaciju da većina obuće ostaje van njega, razbacana po podu.

Unutar cipelarnika obuću treba sortirati na adekvatan način. Ukoliko imate prostora za dublji cipelarnik, tj. da se u njemu obuća može postaviti u dva reda, možete koristiti izuzetno praktične elemente za izvlačenje, koji poput fioka omogućavaju lak pristup željenom paru obuće.

Što se tiče plakara, takođe je neophodno valjano sagledati šta je sve potrebno u njega smjestiti, kao i gdje da ga postavite. Ukoliko se plakar nalazi u zoni hodnika valjalo bi da se uklopi u prostor, ali je još bitnije da njegova unutrašnjost ispunjava vaše zahtjeve. Nemojte postavljati suviše polica ukoliko su vam potrebnije šipke za kačenje odijela ili jakni. Odredite pravi broj fioka koje su vam potrebne, kao i to šta ćete u njima držati.

Uvijek obratite pažnju na ćoškove i njihovo pametno iskorišćavanje. Nemojte štedjeti vrijeme koje ćete potrošiti na rješavanje ovog problema, pošto će se na kraju sve sigurno isplatiti. Jedan od trikova za popunjavanje ćoškova jeste i takozvan lazy Susy - rotirajući element koji omogućava lak pristup svakom komadu odjeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije