Kuća i vrt

Pogledajte tropski raj Dejvida Bouvija koji ide na prodaju (FOTO)

Pogledajte tropski raj Dejvida Bouvija koji ide na prodaju (FOTO)
Pogledajte tropski raj Dejvida Bouvija koji ide na prodaju (FOTO)

Tropski raj na ostrvu Mastik sagrađen je specijalno za Dejvida Bouvija prije 26 godina, a trenutno se prodaje za vrtoglavih 30 miliona dolara.

Imanje Mendelej jedno je od najljepših na Mastiku, a Bouvi ga je 1995. prodao milioneru, izdavaču Feliksu Denisu koji je lani preminuo pa se kuća ponovo našla na tržištu.


Prostrana kuća s pet spavaćih soba sagrađena je u balineškom stilu, okružena koi jezerima, stazama i bazenima te potpuno opremljenom pozornicom za koncerte.

Mastik je odabrao sasvim slučajno: 'Iskreno, bilo je to krajnje čudno. Otišao sam tamo kako bih proveo nekoliko dana s Mikom Džegerom i Džeri Hol u njihovoj kući i dok sam čekao brod odlučio sam malo se provozati po Karibima, a to se nikad nije dogodilo jer se dogodio neki kvar s brodom, otpao je propeler ili slično, pa sam ostao zarobljen. Zato sam otišao u šetnju jedan dan jer nisam imao ništa pametnije raditi i naišao sam na netaknuti dio zemlje koji je bio odmah do zemljišta Arnea Haselkvista. Ideja se sama pojavila, malo smo razgovarali o tome i pomislio sam - zašto ne?', rekao je Bouvi u davnom razgovoru za Architectural Digest.

Švedski arhitekt Arne Haselkvist odlučio je dio zemljišta prodati Bouviju koji je od njega tražio da mu projektuje kuću. Zatim je inzistirao da što manje sliči ostalim kućama na Karibima te da mu inspiracija budu one u Indoneziji, u čiju je kulturu Bouvi bio zaljubljen. Svojedobno je priznao kako je kuća toliko opuštajuća da mu je tokom boravka na Mastiku bilo teško raditi: 'To je tako opuštajuće mjesto da uopšte nemam motivaciju pisati kad sam tamo', rekao je Bouvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije