Kuća i vrt

Kako do posuđa bez kamenca

Kako do posuđa bez kamenca
Kako do posuđa bez kamenca

Kamenac je najčešći problem sa kojim se svakodnevno borimo pri pranju čaša i šolja za kafu ili čaj.

Nekoliko dobrih starih recepata koje su još koristile naše bake pomoći će vam da skinete tvrde naslage sa posuđa.

* Šolje za kafu i čaj lako ćete očistiti od kamenca i mrlja smjesom od dvije kašičice sode bikarbone i malo vode. Još bolji efekat dobićete ako ih trljate žicom ili četkicom za zube.

* Kamenac sa čaša možete ukloniti mješavinom od 3 kašike alokoholnog sirćeta, 3 kašike tople vode i kašičice soli. Sunđer natopite u ovu smesu i dobro očistite čaše posebno delove na kojima su naslage kamenca. Čaše možete očistiti i mješavinom od vode, sirćeta i alkohola.

* Ako želite da izbjegnete miris sirćeta, koji je jedan od češćih sastojaka, u smjesu možete dodati nekoliko kapi prirodnog etarskog ulja limuna, pomorandže, eukaliptusa ili lavande.

* I sapunica daje odlične rezultate u čišćenju kamenca - u toplu vodu stavite sapun napravljen od prirodnih sastojaka i ostavite ga da odstoji neko vrijeme. Ovu sapunicu možete da iskoristite i za čišćenje ostalih staklenih površina u domu.

* Da biste spriječili stvaranje kamenca u mašini za pranje sudova, koji poslije ostaje i na čašama, na svakih 15 pranja dezinfikujte unutrašnjost mašine tako što ćete je uključiti da radi na prazno, a prije toga u pregradu za deterdžent stavite 3 dl sirćeta ili pola šoljice sode bikarbone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije