Kuća i vrt

Potkrovlje - od soba do kompletnog stana

Potkrovlje - od soba do kompletnog stana
Potkrovlje - od soba do kompletnog stana

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice, Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Poštovani,

budući da živimo u porodičnoj kući gdje su na nivou potkrovlja trenutno tri sobe, želimo od toga ako postoji mogućnost napraviti poseban stan, dok bi starijoj generaciji ostao donji sprat, gdje nema potrebe za izmjenama. U pitanju je dio dupleksa tako da jedan zid dijelimo s komšijom, dok je visina na kojoj počinje krov oko 170 cm, a korisna površina, bez stepeništa i balkona, iznosi cca 52 m².

Sandra i Damir K. iz Sarajeva

Poštovani,

uzevši u obzir da trenutno imate sobe koje su velike kvadrature, možemo konstatovati da je u pitanju prilično neracionalna upotreba prostora, te se samim tim kao logičan pravac nameće optimalnija raspodjela sobne kvadrature. U tom slučaju pretvaranjem najveće sobe u dnevni boravak, te pomjeranjem pregradnog zida za 100 cm na uštrb druge sobe dobićete dovoljan prostor za organizaciju dnevne zone. Imajući u vidu da u projektovanju maksimalna distanca od izvora dnevne svjetlosti do zida iznosi šest metara, a kako vi ovdje imate cijelih sedam metara, najbolje rješenje je u tom loše osvijetljenom dijelu organizovati kupatilo, koje je prostorija koja može funkcionisati bez dnevne svjetlosti, naravno uz adekvatnu ventilaciju.

Svakako da prostor sadašnjeg toaleta mora biti povećan i dobiti dodatne funkcije, jer radiće se o potkrovlju kao samostalnoj stambenoj jedinici. Na novoprojektovanoj kuhinji elemente treba postaviti do zida prema komšiji, te i time skratiti distancu do prozorskih otvora, a ostatak nastaviti pod uglom od 90 stepeni, odnosno sve do trpezarijskog prostora. Ovakvim rješenjem dio predviđen za trpezariju će biti približen balkonskim otvorima, što implicira i dovoljnu količinu dnevnog osvjetljenja, koje je neophodno za pomenutu zonu.

Što se tiče soba, pomjeranjem manje ne biste dobili bitan efekat uštede prostora, te ona može ostati u sadašnjim gabaritima, dok će susjedna soba, i kada se smanji, imati sasvim dovoljan broj kvadrata za nesmetano funkcionisanje. Kako će ubuduće nivo potkrovlja funkcionisati kao poseban stan, potreban je nešto komforniji hodnik u odnosu na postojeći, koji će uostalom ubuduće imati i veću frekvenciju od sadašnje. Ono o čemu svakako treba voditi računa prilikom rekonstrukcije, jeste da se sva sobna vrata urade s nadsvjetlom da i hodnik dobije određenu količinu prirodnog osvjetljenja.

Zbog veličine prozora, a i same dubine prostorija činjenica je da nisu pretjerano osvijetljene, stoga ćete morati koristiti svjetlije tonove za zidove i plafone, što se, naravno, podrazumijeva i za elemente namještaja. Prezentovanim načinom tretiranja prostora dobili smo stan koji zadovoljava potrebe jedne porodice na relativno maloj kvadraturi.

Autor:

Dragan ČAMPARA, dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

[email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije