Kuća i vrt

Pratite emocije u uređenju doma

Pratite emocije u uređenju doma
Pratite emocije u uređenju doma

Kad uređujete svoj životni prostor najprije posmatrajte svoje ukućane i sebe da biste utvrdili koji dio kuće i u koje doba dana/noći najviše koristite, te prema tome rasporedite namještaj i rasvjetu, ali na prvom mjestu stavite akcenat na udobnost.

Svaki kutak mora biti svrsishodan. Odvojite kutak za rad/učenje i dodajte tu knjige, praktične police i slično, zatim kutak za odmor sa TV-om, muzičkom linijom, kutak za druženje sa gostima, dječji kutak i obavezno kutak "za dvoje" gdje ćete popiti jutarnju kafu sa partnerom ili najboljom drugaricom. Boje su jako važne - naš dom je odraz nas samih, našeg senzibiliteta, te prema tome treba birati i boje. Onima mirnijeg duha, romantičnim i ozbiljnim osobama pristaju pastelne boje, ali da bismo izbjegli monotoniju obavezni su detalji otvorenijih boja za osvježenje. Oni pak vatreniji, avanturističkog duha neka se okruže veselim, otvorenim tonovima uz oprez da se ne stvori napadan izgled prostora koji opterećuje psihu. Ne smije se zanemariti pravilno osvjetljenje, sa puno dnevne svjetlosti, kao i vještačka rasvjeta koja znatno utiče na vizuelni doživljaj enterijera. Pratimo malo modu: ove sezone je jako zastupljen makeover ili restauracija starog namještaja. Svako ima svoju priču i neki komad namještaja koji mu je posebno drag i htio bi ga zadržati što je duže moguće.

Bilo da je riječ o kredencu, stolici ili detaljima poput škrinjice ili zidnog sata, ovakvi detalji u vašem domu unijeće šarm, nostalgiju starih vremena, romantiku i posebnu umjetničku vrijednost ručnog rada.

Možete pokušati, po sistemu "uradi sam", da osvježite svoj enterijer ovakvim unikatnim i jako dekorativnim predmetima. Za svoj dom birajte isključivo sve što u vama budi emocije, bilo da su to keramičke figurice, drage fotografije ili skupocjena umjetnička djela, sve ima smisla samo ako je to pečat vas samih. U svakom uglu vašeg doma treba da se osjeća vaše prisustvo i onda kad niste tu.

Vera Džombić, kreativka u oslikavanju zidova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije